Fontos az idősek tisztelete Monokon

Jelenleg itt található a monoki idősek napközi otthona
Jelenleg itt található a monoki idősek napközi otthona - © Fotó: ÉM
Monok – Pályázati pénzből épül a monoki öregek ­napközi otthona.

A tokaj-hegyaljai kistelepülések közül Monok is a lassan elöregedő falvak közé tartozik. Az igazi megoldást a település vezetője szerint egy bentlakásos idősek otthona jelentené, de jelenleg megelégszenek azzal, hogy az öregek nappali otthona ­teljesen megújul.

Új épületben

– Olyannyira, hogy egy teljesen új építésű épületbe költözhetnek majd a tervek szerint jövő áprilisban – mondja Demeterné Bártfay Emese, Monok polgármestere. – Egy sikeres pályázatnak köszönhetően 90 millió forintból valósulhat meg az új öregek napközi otthona.

Monok polgármestere elmondta, a jelenlegi öregek napközi otthonának 30 tagja van, átlagosan naponta legalább tizenöten veszik igénybe a ház szolgáltatásait. A településen házi segítségnyújtás is működik 9 házi betegápoló közreműködésével, és jelenleg ezen felül hatvanan igénylik az ebéd házhoz szállítását.

Fontosak a gyökerek

– Monok is az elöregedő ­települések közé tartozik – mondja Demeterné Bártfay Emese. – Régóta mondom, minden faluban kellene egy idősek otthona. Hosszú távon azt szeretném, ha a most épülő öregek napközi otthona egy idő után ilyen bentlakásos intézménnyé válna. Sok olyan idős monoki van, aki egyedül már nem tud teljes mértékben gondoskodni magáról, de a családtagjai, rokonai már nem a településen élnek.

– Tudom és érzem, akit a gyökerei egy adott településhez kötnek, még a rokonokhoz sem szívesen költözik még akkor sem, ha az öngondoskodás már akadályokba ütközik. ­Egyszerűen azért, mert nem akarnak idegenben élni. Persze, ha a szükség úgy hozza, akkor a rokonok így is magukhoz költöztetik az időseket. Sokszor beszélgetek az idősebbekkel, és sokan mondják, ha itt, Monokon lenne egy bentlakásos idősek otthona, szívesen beköltöznének. Minden ide köti őket, a még élő gyerekkori barátok, ismerősök, a gyakran járt utcák, a templom. ­Olykor a saját portájukhoz is ­ellátogathatnának, rendben van-e ott is minden. Azon dolgozunk, hogy a ­monoki idős embereknek ezt a ­vágyát is beteljesítsük.

– BG –