Fonogram díjas miskolciak

Akt.:
FreshFabrik
FreshFabrik
Miskolc – Néhány hete az erősen miskolci kötődésű FreshFabrik zenekar nyerte el 2011. legjobb hazai modern pop-rock albuma kategóriában a Fonogram díjat.

A Fonogram díj a MAHASZ díja – a Magyar Hanglemezkiadók ezzel a díjjal jutalmazzák az adott év legjobb albumait, zenekarait.

– Ez a legrangosabb honi zenei díj, amolyan magyar Grammy – mondja némi iróniával Oláh Szabolcs, a banda énekes-gitárosa. – Már csak azért is, mert hasonló a döntési szisztéma. A Fonogram elődje egyébként az Arany Zsiráf volt, amelyet 2001-ben a FreshFabrik – Ákos elől elhozva a díjat – már egyszer megnyert.

A díjat három összetevő alapján adja a MAHASZ: számít a lemezeladás, a 2-300 zenei újságíró véleménye, és természetesen a szakmai zsűri ítélete. Ráadásul az utóbbi időben az úgynevezett pop-rock kategória “egyben” kezeli a pop és a rock lemezeket, így sokkal nehezebb már a jelöltté válás is.

– A kiadónk modern-pop rock kategóriában jelölt minket – folytatja Szabi. – A hazai modern pop rockban hat nominált volt, Geszti Péter a Gringo Sztárral, Király Viktor, a Supernem, a Belmondo, és a Kowalsky meg a Vega. Nem rossz névsor… Ám mivel aktív, erős másfél évet tudhat maga mögött a zenekar, nem csak a közönség, hanem a szakma is elismerően nyilatkozott a Fabrikról.

Szabi hozzáteszi, hogy ma Magyarországon olyan, hogy szó szerint élőben játszik egy zenekar a TV-ben és azt élőben is közvetítik….

– …na az ritka, mint a fehér holló! – jelenti ki. – Bonyolult, kockázatos, ám a Fonogram ilyen – teljesen élő. Érdekes volt, hogy a gála után sokan a díj mellett, vagy helyett (mosolyog) a színpadi produkciónkhoz gratuláltak. Psszt! Elárulom, hogy az öltözőben Szvob. (Szvoboda László gitáros – a szerk.) a Supernemnek és a Belmondónak szurkolt.

Hol Volt, hol Hegyalja

– Nem, senki nem tudja, hogy ki nyer ilyenkor! – oszlatja el kétségeinket Szvoboda László, a FreshFabrik gitárosa. – A Fonogram adásrendezője, és az asszisztense nyilván tudták, de aki a díjat átadja, azt tuti nem és a jelöltek sem.
Szóba kerülnek a nyári fesztiválok, amelyet ha úgy tetszik néhány napja a budapesti Dürer-Kertben el is kezdett az FF.

– A VOLT egy kimagaslóan jó fesztivál! – árulja el Szvob. – Persze mindegyiket szeretjük, de a VOLT, a Hegyalja, no és ugye a GYÁR fesztivál a kedvenc. Meg a SZIGET! A VOLT modern, a Hegyalja pedig a régi Szigetet idézi. Eldöntöttük, hogy nyáron nem játszunk sokat, de ami úgymond fontos a zenekar életében, azokon a helyszíneken szeretnénk fellépni. Így Sopron és Tokaj mellett Szántód, több budapesti helyszín, és a Campus Fesztivál Debrecenben is tervbe van véve! Miskolcon ősszel szeretnénk koncertezni. Rocktober? Gyár? Majd kiderül. De például van megkeresésünk Kazincbarcikáról őszre, a Szigetre pedig fogalmazzunk úgy, hogy körvonalazódik a történet, hiszen tavaly kétszer is volt alkalmunk fellépni, ráadásul egyszer a Magyar Rádió Szimfonikusokkal együtt a Világzenei Nagyszínpadon!

Le, a garázsba!

Szabi fontosnak tartja megjegyezni, hogy hiába él kb. másfél éve már többnyire Budapesten, miskolciként került a Fabrikba, és mai napig miskolci zenésznek vallja magát.

– Meg szeretném köszönni Miskolcnak – és a hely szellemének 🙂 – is azt, amit elértünk – mondja.

– Nekünk fontos Miskolc! – erősíti meg Szvoboda Laci. – A zenei gyökereink itt vannak: itt voltunk kamasz metálhősök, és gitárosok a kocsmákban, kis klubokban, a Vianban, a Rockwellben, az Anonymus-ban… Példák is lehetünk akár arra, hogy attól mert az ember itt, Miskolcon kezd el zenélni, még nincs eltemetve. Lehet Miskolcról sikereket elérni.
Oláh Szabi mosolyogva hozzáteszi, hogy a FreshFabrik nem Edda: “Nincs és nem is lesz Fabrik blues.” – Mi miskolciak maradunk.

Szvoboda Laci arra a felvetésünkre, hogy lesznek-e új számok elárulja, hogy nem szoktak azokon a bizonyos babérokon ücsörögni, azaz már írják az új számokat.

– Régi, keményvágású dalokat! Azzal az hamisítatlan “lemegyünk a garázsba és zenélünk” érzéssel.

 Ők voltak a jelöltek

A 2012-es Fonogram díj jelöltjei az év hazai modern pop-rock albuma kategóriában:
BELMONDO – Mikor (Music Fashion)
FRESHFABRIK – Mora (Alexandra Records)
GRINGO SZTÁR – Pálinka Sunrise (BMC Records)
KIRÁLY VIKTOR – Solo (King Music)
KOWALSKY MEG A VEGA – Az évtized lemeze (CLS Music)
SUPERNEM – Tudományos-fantasztikus Pop (1G Records) 

– Juhász-Léhi István –