Fonogram-díj – A gálán fellép az Első Emelet, Palya Bea és mások

  Budapest, 2012. május 2., szerda (MTI) – Az Első Emelet, a FreshFabrik, a Kowalsky meg a Vega, a Lord, a Magashegyi Underground, a Magna Cum Laude, Majka és a Hooligans, Palya Bea, SP, Takács Nikolas, valamint Tóth Vera és Kökény Attila is fellép az idei Fonogram-díjak átadásához kapcsolódó gálán május 8-án.

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége és az Előadóművészi Jogvédő Iroda közös rendezésében idén tizennyolc kategóriában osztják ki a Fonogram – Magyar Zenei Díjat, a gálát a Magyar Televízió május 8-án kedden 20:45-től élőben közvetíti. Lesz online közvetítés is, méghozzá a színfalak mögül – közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.
Mint írták, az idei gálán fellépők között vannak, akik különleges, kifejezetten erre az alkalomra készült produkciókat adnak elő, többen még sohasem voltak egyszerre a színpadon.
A tájékoztatás szerint a gálaest hivatalos műsora mellett a nézők az öltözőkbe, sminkszobákba is bepillanthatnak, valamint az eseményen résztvevő zenészek és hírességek beszélgetéseibe is belehallgathatnak. A “Fonogram Backstage” adása a Fonogram Facebook-oldalán és a Fonogram weboldalán lesz látható a gála ideje alatt.
A gálaestet követően a közönség együtt bulizhat a zenészekkel és a popszakmával; a zenéről Bárány Attila és a Compact Disco DJ-szettje gondoskodik.
Idén tizenhat kategóriában egy zenészekből, zenei szakemberekből, újságírókból álló jelölőbizottság, valamint egy szűkebb szakmai zsűri, a Fonogram Bizottság tagjai szavaztak, illetve az előző évi eladások alapján alakult ki a jelöltek névsora. Az év daláért folyó versenyben a közönség szavazatai döntenek, a díjátadón életműdíjat is átadnak.
A Fonogram – Magyar Zenei Díjat – Arany Zsiráf-díj néven – a magyar hanglemezkiadás kiemelkedő teljesítményeinek, valamint a nemzetközi hanglemezkiadás Magyarországon kiemelkedő sikerű és értékű albumainak díjazására alapította a MAHASZ közgyűlése 1992 szeptemberében. A díjra az elismerés odaítélésének évét megelőző két naptári évben Magyarországon megjelent album nevezhető.