Fonákja

Mehetsz dolgozni, ha tudsz. Körülbelül ezt sugallja a mai helyzet. Mert ugye javult a fiatal anyák munkába visszatérési esélye, meg jogszabály is van, hogy vállalhatnak gyes mellett 8 órás munkát. – Szántó Rita jegyzete

Tehát minden adott. Gondolhatnánk. De ne gondoljuk, mert megint porszem került a gépezetbe.

Alig egy évtizede volt elég bölcsődei hely, akkor viszont jogszabály nem volt. De mára javult a helyzet, de legalábbis megfordult.
Most mehet dolgozni az anyuka, de akkor mi lesz a gyerekkel. Nincs ugyanis hol elhelyezni. Vannak a szerencsések, akiknek jut bölcsődei hely, és vannak a még szerencsésebbek, akiknek a nagyszülők tudnak segíteni a gyerekelhelyezésben. (És persze vannak a legszerencsésebbek, akiknek nem szükséges a gyerek 3 éves kora előtt visszamenni dolgozni.)

A többiek pedig várhatnak sorukra. Ők várnak is, csak a munka nem vár. Egy-egy álláslehetőségre nehéz szívvel mond nemet az ember, főleg, ha helyzete indokolja, azaz, kell a pénz. De mégis vissza kell utasítani, mert a gyereket nem lehet magunkkal cipelni a munkába. S egy-egy munkahelyre legalább akkora várólista van, mint a bölcsődei helyekre.

Mit tegyen hát az anyuka? Munka vagy gyerek? Választhat. Illetve nem választhat, kényszerhelyzetben van. Épp, mint egy évtizede.

Címkék: , ,