Friss hírek

2010.01.29. 19:57

Ellentmondás az autók után fizetendõ vagyonadóban - RTL Híradó

<p>Mindegy, mennyibe kerül egy autó, ha teljesítménye eléri a 125 kilowattot, vagyis a 170 lóerõt, vagyonadót kell utána fizetni. Ugyanakkor vannak olyan gépkocsik, amelyek több mint 10 milliót érnek, mégsem tartoznak a vagyonadó hatálya alá. A törvénynek csak az ingatlanokra vonatkozó részét semmisítette meg az Alkotmánybíróság, így a kocsik után fizetni kell - hangzott el a pénteki RTL Híradóban.</p>

A híradóban bemutatott példa szerint egy 15 éves 125 kW-os, vagyis 170 lóerõs, 400 ezer forintot érõ kocsi után több mint 46 ezer forint vagyonadót kell majd fizetni minden évben.

Elképzelhetõ, hogy hiába akarják majd eladni a használt nagy, csak egy-két millióba kerülõ családi autókat, mivel ezek is a vagyonadó alá tartoznak, nem lesz, aki megveszi. Földes Tamás, a Fõvárosi Autópiac Kft. ügyvezetõ igazgatója szerint is változni fog a kereslet, befolyásolni fogja a leendõ vevõket a késõbbiekben fizetendõ többletköltség.

Csak az egyik hirdetési portálon több mint 8 ezer olyan autó van, amely után szintén vagyonadót kell fizetni, pedig alig párszázezer forintot érnek. Ellenpéldát sem nehéz találni: egy 11 millió forintért kínált új autó után nem kell vagyonadót fizetni, mert a teljesítménye csak 105 kW.

Az RTL Híradó megkereste a Pénzügyminisztériumot, hogy megkérdezzék véleményüket errõl az ellentmondásról, de a tárcánál pénteken senki nem nyilatkozott.

A vagyonadóról szóló törvény autókra vonatkozó részében három kategóriára osztották a gépkocsikat. 125 és 175 kW között a teljesítményadó 2-szeresét, 200 kW-ig a két és félszeresét, a felett pedig a 3-szorosát kell befizetniük a tulajdonosoknak..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!