Fónagy: a kormány újabb 50 vasútvonal bezárására készül – a minisztérium és a kormány is cáfol

A Fidesz szerint a kormány titokban újabb 50 vasúti vonal – összesen 3600 kilométernyi vasút – bezárását tervezi – mondta Fónagy János az ellenzéki párt szakpolitikusa szerdai tájékoztatóján sajtóhírekre reagálva. A kormányszóvivõ és a közlekedési miniszter is cáfolta szerdán a vonalbezárásokról szóló híreket.

A fideszes képviselõ szerint, ha megvalósul a kormány terve, akkor a tavaly nyári 7600 kilométerrõl a kabinet a felére csökkenti a személyszállító vasútvonal hosszát. Fónagy szerint ráadásul a bezárásoknak nincs gazdasági alapjuk, az õsszel bezárt vonalakon is kiderült, hogy nem jelentenek gazdasági megtakarítást.

A Fidesz éppen ezért határozottan felszólítja a kormányt, hogy álljon el újabb vonalbezárási terveitõl és haladéktalanul fejezze be a bezárt vonalakon a berendezések leszerelését, ne akadályozzák a következõ kormány számára a forgalom újraindítását ezeken a vonalakon.

A kormány a leghatározottabban cáfolja, hogy a közösségi közlekedés átalakításakor újabb vonalbezárására készülne, vagy vonalbezárások elõkészítésén dolgozna – írja Szollár Domokos kormányszóvivõ szerdai közleménye az elõször a Magyar Nemzetben szerdán megjelent hírre reagálva. A kormányszóvivõ tájékoztatása szerint a közösségi közlekedés 2009-ben megkezdett átalakítása során döntött úgy a kormány, hogy 28 mellékvonalon a vasúti közlekedést a közúti közlekedés váltja fel. Ezeken a vonalakon december közepe óta buszok járnak, a kormány szerint pontosabban, megbízhatóbban, mint addig a vonatok.

A közlekedési tárca is cáfolta az újabb “forgalomszüneteltetéseket”. Szerdai közleményükben úgy fogalmaznak: “megalapozatlan, szakszerûtlen és felelõtlen a Magyar Nemzetben február 10-én megjelent hír”. A közlekedési minisztérium a jelenleg érvényben lévõ menetrendet – amely már tartalmazza a nyári változatot is – nem tervezi módosítani.Sporthírek