Folytatódtak a bértárgyalások a BKV-nál

A BKV Zrt. vezetői egy öt pontos javaslatcsomagot adtak át a szakszervezeteknek a csütörtök reggel megtartott bértárgyaláson. A fővárosi közlekedési vállalat a második félévre is garantálja a januárban megadott, bruttó 15 ezer forintos béremelés megtartását, és kezdeményezik az egységes bérbesorolási rendszer kidolgozását, valamint a béren kívüli juttatások újragondolását – jelentette be Tóth Norbert, a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettese a tárgyalások után.

A vállalat ezen kívül azt ígérte a szakszervezeteknek, hogy az első félévben a bérkeretből megtakarított, körülbelül 120 millió forintot a második félévben szétosztják a dolgozók között. A BKV álláspontja szerint a havi bruttó 15 ezer forintos emelésen felüli bérfejlesztés már csak a szociális juttatások terhére valósítható meg.

Tóth Norbert közölte: a BKV az első 7 hónapban több mint 8 milliárd forintos veszteséget halmozott fel, és a 2007-re vonatkozó üzleti tervben meghatározott, maximum 15,7 milliárdos veszteség tartásához szigorú gazdálkodásra van szükség, így nincs forrás további béremelésre.

A gazdasági vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy az utóbbi 3 évben versenyképes, 10 százalék feletti bérfejlesztést hajtottak végre a vállalatnál. A fizikai dolgozók 2006-os átlagkeresete jelentősen az országos és a fővárosi átlag felett volt – mondta Tóth Norbert. A KSH adatai szerint a fizikai dolgozók tavalyi átlagkeresete országosan bruttó 110 ezer, míg a fővárosban 125 ezer forint volt, a BKV-nál azonban ez az összeg 195 ezer forint körül alakult – közölte a vezérigazgató-helyettes. A közlekedési vállalat szellemi dolgozói is az országos és a budapesti átlag felett kerestek tavaly – tette hozzá.

A havi bruttó 15 ezer forintos emelés 7 százalékos bérfejlesztést jelent, míg az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) idei évre vonatkozó ajánlása 5,5 – 8 százalék volt – mondta Tóth Norbert. A vezérigazgató-helyettes hozzátette: a közalkalmazottak ebben az évben átlagosan 6,65 százalékos béremelést kaptak és az országos béremelkedés idén átlagosan 7 százalék körül alakul.

A bértárgyalások jövő hét kedden folytatódnak, a BKV akkorra várja a 28 szakszervezet egyeztetett, közös álláspontját az ajánlatról.

Regőczi Miklós, a BKV értékesítési és kommunikációs vezérigazgató-helyettese megerősítette, hogy a munkaügyi bíróságon folyó eljárástól függetlenül végrehajtják a maximum 400 főt érintő létszámleépítést. Közlése szerint a csoportos leépítésnél a szakszervezeteknek véleményezési joga van, a folyamatot azonban ez nem akasztja meg. Az érdekképviseletek úgy ítélték meg, hogy nem kaptak elég információt a véleménynyilvánításhoz, ezért a munkaügyi bírósághoz fordultak. Ennek többféle eredménye lehet, de ez a csoportos létszámleépítést nem befolyásolja – mondta Regőczi Miklós, aki szerint a leépítés valószínűleg nem éri el a 400 főt, a feleslegessé váló munkakörök feltérképezése még nem zárult le. Az érintett munkavállalóknak felajánlják a továbbfoglalkoztatást más munkakörökben, ahol munkaerő-hiány van – tette hozzá. Közlése szerint a leépítéseket még ebben a hónapban lezárják.