Folytatódott a sztrájk az egri kórházban, szerdán útlezárással is tiltakoznak

Kedden is folytatódott a sztrájk az egri Markhot Ferenc Kórházban, ahol a szervezők adatai szerint – akárcsak hétfőn – 566 beosztott dolgozóból 90 nem vette fel a munkát. A dolgozók azt szeretnék elérni, hogy a megyei közgyűlés bontsa fel a kórház működtetésére kötött szerződést a HospInvest Zrt.-vel. A sztrájk alatt a sürgős eseteket ellátják az intézményben, mást viszont nem. Szerdán félpályás útlezárással is tiltakoznak a HospInvest szerepvállalása ellen.

A kórházban kedden délután dolgozói értekezleten értékelték a HospInvest Zrt. levelét, amelyben arról tájékoztatott, hogy aki nem írja alá az új szerződést, annak november 1-jétől megszűnik a munkaviszonya. A sztrájkolók képviselői szerdán reggel 9 órakor folytatják az egyeztetést a kórház vezetőségével – mondta a Független Hírügynökségnek Pócs Alfréd, a Kórházvédő Bizottság tagja.

Az EDDSZ és a Magyar Szociális Fórum szerda reggeltől két helyen félpályás útlezárásokkal tiltakozik a HospInvest szerepvállalása ellen. A tiltakozók reggel 6 órától este 6-ig Andornaktálya bevezető útszakaszán az Eger táblától visszafelé, valamint az Egerből Kerecsend irányába kivezető útszakasz kapaszkodó-sávjában az Eger táblától csaknem 5 kilométer hosszan tartanak forgalomlassító demonstrációt.

A rendőrök mindkét helyszínen felügyelik majd a forgalmi rendet, ám jelentősebb fennakadásra egyik útszakaszon sem számítanak – mondta a Független Hírügynökségnek Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

A szocialista vezetésű megyegyűlés a februári közgyűlésen hozta ki győztesnek a HospInvestet a kórház üzemeltetésére kiírt pályázaton. Szeptemberben ezt a döntést bíróság hatályon kívül helyezte, ám attól még a megye és a cég közötti szerződés érvényes maradt. Egy hete a tisztiorvosi szolgálat megadta az engedélyt a cégnek a működtetésre. A kórházvédők ezt nem ismerik el. Sztrájkjukkal azt követelik, a megye bontsa fel a szerződést a céggel.