Folytatódott a Fővárosi Közgyűlés, de csaknem 30 előterjesztést levettek napirendről

Ötmilliárd forintot szeretne elnyerni a főváros az egészségügyi tárca struktúraátalakítási pályázatán. Állami támogatást igényel az önkormányzat az elbocsátandó egészségügyi dolgozók végkielégítésének kifizetéséhez is – döntött csütörtöki ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Az MSZP és az SZDSZ közötti délelőtti koalíciós vita lezárása ideiglenesen az lett, hogy a szocialisták javaslatára csaknem harminc előterjesztést levettek a napirendről, de döntöttek a Kelenföldi pályaudvar környékére kiírandó ötletpályázatról, amelyhez az SZDSZ ragaszkodott. A szocialisták koalíciós egyeztetést indítványoznak.

Folytatódott csütörtökön délután a Fővárosi Közgyűlés ülése, bár észak-budai kórházak integrációjáról szóló előterjesztés délelőtt koalíciós vitát okozott az MSZP és az SZDSZ között. A liberálisok ugyanis bejelentették: július 1-ről szeptember 1-re halasztanák a kórházak összevonását, és szükségesnek tartják, hogy hatástanulmány készüljön az integrációról. A szocialisták viszont közölték: elfogadhatatlannak tartják, hogy a korábban egyeztetett döntések mögül az SZDSZ az utolsó pillanatban kihátrál. Steiner Pál, az MSZP-frakció vezetője szerint így nem folytatható az együttműködés.

Az ebédszünet után a közgyűlésen az MSZP és az SZDSZ mellett csak az MDF vett rész, a Fidesz és a KDNP képviselői – akik még délelőtt kivonultak az ülésről – továbbra is távol maradtak. A szocialista képviselőcsoport vezetője kijelentette: a frakció a csütörtöki ülésen csak olyan előterjesztésekről hajlandó dönteni, amelynél a halasztás miatt kifutnának a határidőkből. A többi döntés előtt koalíciós egyeztetést indítványoznak. Steiner Pál közölte: szerintük nem tartozik a sürgős ügyek közé a Kelenföldi pályaudvarra és környékére kiírandó városépítészeti ötletpályázat, de kényszerűségből beleegyeznek ennek tárgyalásába. Az előterjesztéshez az SZDSZ ragaszkodott, a liberálisok szerint ugyanis a döntés a 4-es metró építése miatt sürgős. A közgyűlés végül csaknem 30 előterjesztést vett le a napirendről, többek között az észak -budai kórházak integrációjáról szólót is.

Jóváhagyták a képviselők a főváros pályázatát, amelyet az egészségügyi tárca struktúraátalakítási kiírására adnak be. Az egészségügyi reform miatti intézményátalakítások költsége Budapesten 5 milliárd forint. A 860 elbocsátandó egészségügyi dolgozó végkielégítéséhez csaknem 2 milliárd forint szükséges, ennek felét adja támogatásként az állami költségvetés. Megszavazta a közgyűlés azt is, hogy pályázatot írnak ki a Schöpf-Merei Kórház egészségügyi célú értékesítésére.

A középfokú oktatási intézmények átszervezésével kapcsolatban döntés született arról, hogy megszűntetnek 619 álláshelyet, amiből azonban csak 394 van betöltve. Ezen belül 189 pedagógus állása szűnik meg, közülük 54 aktív, a többiek nyugdíjasok. A végkielégítésekhez 770 millió forint szükséges, ennek felét szintén az állami költségvetésből igényli a főváros.