Folytatódnak a Barcikai Irodalmi Órák

Cserna-Szabó András
Cserna-Szabó András
Kazincbarcika – Rácz Zsuzsa és Cserna Szabó András lesz a vendége a Barcikai Irodalmi Órák (BIÓ)-nak március 28-án.

A Szeretem Barcikát Mozgalom kezdeményezésére és a kazincbarcikai önkormányzat támogatásával indított programon magyar irók beszélnek a magyar irodalomról a barcikai középiskolásoknak minden hónap utolsó szerdáján.

A Szeretem Barcikát Mozgalom egyik vezéregyénisége, Bakács Tibor Settenkedő az ötletadója a BIÓ-nak. A médiaszemélyiségnek ezzel a kezdeményezéssel az volt a célja, hogy a kortárs magyar írók segítségével még inkább közel vigyék a barcikai diákokhoz a magyar irodalmat – közölte lapunkkal Maros Éva, a kazincbarcikai önkormányzat sajtószóvivője. Ezt a kezdeményezést karolta fel és támogatja Kazincbarcika önkormányzata, mert úgy gondolják, hogy a formális órák mellet szükség van arra, hogy a diákok, kortársainkon, kortársaikon keresztül kerüljenek kicsit közelebb az egyetemes magyar irodalomhoz.

Februárban Grecsó Krisztián és Kőrösi Zoltán lépett a katedrára a Surányi Endre Szakképző Iskola és az Irinyi János Szakközépiskola végzős hallgatói elé. Grecsó Krisztián az idő szerepéről mesélt, Körösi Zoltán pedig a plágium előfordulásainak egyes eseteit ismertette a magyar irodalomban. A rendhagyó 45 percet egy negyvenöt perces beszélgetés követett, ahol a diákok a saját véleményüket is megoszthatták az írókkal.

Március 28-án, szerdán ismét két vendéget fogad a város: Cserna Szabó András Krúdy novelláiról, Krúdy és a gasztronómia kapcsolatáról beszél majd a Surányi Endre szakmunkásképző és szakközépiskola szakács és felszolgáló tanulóinak, Rácz Zsuzsa pedig a Ságvári Endre gimnázium tanulóinak mesél a kamaszok szerepéről az irodalomban – női szemmel.