Helyi közélet

2012.05.10. 13:52

Világháborús lőszerek Sárospatakon

Sárospatak - A Büdös-patak tisztítása során találtak rá az éles, de fel nem robbant harckocsigránátokra.

Sárospatak - A Büdös-patak tisztítása során találtak rá az éles, de fel nem robbant harckocsigránátokra.Negyvenegy darab fel nem robbant, de a tűzszerészek szerint éles II. világháborús lőszerre bukkantak a sárospataki kommunális szervezet munkásai a sárospataki Büdös-patak tisztítása során.

Háborús emlék

A helyszín közelében Klima János, a sárospataki polgárőrség vezetője udvariasan, de megállít, őt is elküldték a közelből arra az időre, amíg a tűzszerészek megtisztítják és szállíthatóvá teszik a lőszereket.

– Igazából nem vagyok nagyon meglepve, hogy a munkagép a patakmeder tisztításakor kikotorta a lőszereket – mondja Klima János. – Gyerekkoromban itt nőttem fel a közelben és mesélték az idősebbek, hogy a második világbárú végén egy lőszerutánpótlást szállító vonat itt robbant fel. Kissrácként gyakran megjelent a környékbeli utcákon egy autó és szóltat, hogy az ajtókat és az ablakokat nyissuk ki, mert hamarosan robbantani fognak. Alighanem ezek a lőszerek is még annak a vonatnak a fel nem robbant rakományából valók. Van köztük harckocsigránát, hetvenkettes, nyolcvankettes lőszer.

2500 riasztás évente

Hatvanhét évvel a II. világháború befejezése után is okozhatnak nagyon kellemetlen meglepetéseket ezek a fel nem robbant lőszerek.

A tűzszerészek vezetője engedélyt kér arra, hogy fényképeket készíthessünk a lőszerekről, de azt nem szeretnék, ha róluk is készülne felvétel, viszont készséggel magyaráz.

– Ha nagyon balszerencsésen érünk ezekhez a lőszerekhez, képesek felrobbanni, hiszen az itt találtak némelyike még éles állapotban van – mondja. – Évente általában 2500 hívást kapunk, ennek körülbelül a tíz százaléka a „vakriasztás”, mert vagy nem bomba az, amit elsőként annak véltek, vagy már korábban hatástalanították. Idén a sárospatakival együtt már túl vagyunk a 900. riasztáson.

Ahogy elmondták, a lőszereket olyan helyen robbantják fel, ahol biztonságos távolságban vannak minden lakott területtől. A kommunális szervezet biztosította a munkagépet a gödör kiásásához, amelybe a lőszereken kívül még néhány kilogrammnyi robbanóanyag is került. Délután fél ötkor a robbantás után már csak egy kráter jelezte, hogy a közelben pár órával korábban még II. világháborús lőszerek voltak.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában