Folytatódik a nyugdíjreform

Folytatódik a nyugdíjreform
A tervek szerint a jövőben teljesen új minősítési rendszeren keresztül lehet rokkantsági nyugdíjhoz jutni.

A tervek szerint a jövőben teljesen új minősítési rendszeren keresztül lehet rokkantsági nyugdíjhoz jutni, a kormány ugyanis inkább a munkaerőpiacra való visszajutást támogatná. Az erről szóló javaslatot szerdai ülésén tárgyalta a kormány – jelentette be a szociális miniszter.

Kiss Péter hangsúlyozta, hogy nem szigorításról van szó, nem a rendszerbe belépők számát szeretnék csökkenteni, hanem a visszatérést szeretnék megkönnyíteni, illetve szeretnék a visszaéléseket megszüntetni.

Az új rendszer elsősorban nem a jelenleg már rokkantnyugdíjasokat érinti, hanem azokat, akik 2008. után válnak új igénylővé. A jelenlegi rrokkantnyugdíjasok közül semmilyen szinten nem érinti a változás azokat, akiknek véglegesen ítélték meg az ellátást, illetve az I. csoportos rokkantnyugdíjasokat sem, a II. és III. csoportosokat azonban az esedékes felülvizsgálatuk során már az új rendszer szerint bírálják el.

A változtatások lényege, hogy az új 52 év alatti igénylőket a januárban alakult Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet bizottsága vizsgálja meg és dönti el, hogy rehabilitálhatóak, vagy sem. Amenniyben nem, úgy megkapják a nekik járó rokkantsági nyugdíjat.

Amennyiben azonban igen úgy rehabilitációs járadékot kapnak legfeljebb három évig. Ennek mértéke megegyezik a III. csoportos rokkantsági nyugdíjj összegével, de a folyósítás ideje alatt az állam védett és célzott foglalkoztatást biztosít az igénylőknek. A kabinet célja, hogy legfeljebb három év alatt a foglalkoztatás mellett végzett rehabilitációs szolgáltatások igénybe vételével az igénylő önerőből képes legyen visszatérni a munka világába. Kiss Péter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a rehabilitációs járadék folyósítása alatt ha valaki nem bejelentett munkát végez automatikusan elesik a járadéktól.

A kormány tervei szerint 2008-ban 25 ezren vehetik igénybe a rehabilitációs járadékot és ebből már 5-6 ezren vissza is térhetnek a foglalkoztatási piacra. A rendszer 60 milliárd forintba kerül, amit az állam az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) részeként finanszíroz.