Folytatódik a mellrákszűrési program a hátrányos helyzetű településeken

Az idei sikerek hatására újraindult az “Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” elnevezésű akció. A programot koordináló civil szervezetek a hátrányos helyzetű településeken rendeznek egészségnapokat, ahol a nők emlőszűrésen is részt vehetnek. Novemberben két településen “viszik házhoz” a vizsgálatokat, majd jövőre újabb 20-25 helyszínre mennek.

Az “Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” nevű akciót azért indították útjára, mert a tapasztalatok szerint nem eléggé népszerűek az ingyenes mellrákszűrési lehetőségek. Bár ezeket az ÁNTSZ szervezi és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozza, a behívott nőknek mégis legfeljebb csak a 40 százaléka megy el a vizsgálatokra. A hátrányos helyzetű kistelepüléseken ennél még sokkal rosszabb az arány. A civil szervezetek kutatásai szerint a nők szoronganak, félnek a szűrés eredményétől, ezért inkább fel sem keresik a vizsgálati pontokat. Másrészt pedig a szűrőközpontok gyakran nagyon távol vannak a lakóhelyüktől, és a rossz anyagi helyzetben élő nők nem engedhetik meg maguknak, hogy busz- vagy vonatjegyre költsenek. Így a szűrés nem is érdekli őket – mondta a Független Hírügynökségnek Jó Marianna, a programot korrodináló JDC (American Jewish Joint Distribution Committee) civil szervezet projektmenedzsere.

A “Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” nevű akcióban résztvevő szervezetek ezért mammográfiás vizsgálatra alkalmas műszerrel felszerelt szűrőbuszt indítanak a távoli kistelepülésekre, vagy “helybe viszik” a vizsgálatokat és egészségnapot szerveznek a településre. Idén három helyszínen, Kiskörösön, Tiszadobon és Pécsen tartottak ilyen rendezvényt, amelyekre több ezren mentek el, és a nők 90 százaléka az emlőszűrésen is részt vett. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a helyi védőnők és civil szervezetek személyesen győzték meg az érintetteket, hogy a saját egészségük érdekében megéri átesniük a fájdalommentes és ingyenes vizsgálaton- tette hozzá Jó Marianna.

A program idén nyáron újabb 100 ezer dolláros támogatást kapott az amerikai Susan G. Komen for the Cure alapítványtól, amelyet a volt budapesti nagykövet, Nancy G. Brinker alapított a rákbetegségben elhunyt testvére emlékére. Az adománynak köszönhetően a program folytatódhat. November 7-8-án a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Encsen szerveznek szűréssel egybekötött egészségnapot, majd november 24-26 között a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaburán lesz hasonló rendezvény. A program jövőre várhatóan 20-25 helyszínnel bővül.