Folytatódik a Lisszaboni Szerződés ratifikációja

Csütörtökön Olaszország is ratifikálta a Lisszaboni Szerződést. Az Európai Unió intézményeinek reformját tartalmazó dokumentumot immár 24 tagállam hagyta jóvá. Közülük hat azóta, hogy Írországban népszavazáson utasították el. Dublinon kívül most már csak Stockholmnak és Prágának kell lezárnia a parlamenti ratifikációt.

Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso és az Európai Parlament elnöke, Hans- Gert Pöttering közleményben üdvözölték a római lépést és hangsúlyozták annak fontosságát, hogy a folyamat nem tört meg.

Az persze továbbra is kérdéses, miképpen léphet majd hatályba a Lisszaboni Szerződés, amelynek érvényességéhez mind a 27 tagállam elfogadására szükség van. A júniusi uniós csúcson abban állapodtak meg az állam- és kormányfők, hogy az ír miniszterelnök októberben számol be arról, hogy szerinte mi vezetett honfitársai elutasításához és milyen kiutat kínál.

Több tagország kijelentette, hogy addig nem lehet szó az Unió újabb bővítéséről, amíg az intézményi reformok nem lépnek életbe. Egy dublini napilap szerint az ír kormány azt fontolgatja, hogy csak jövő ősszel ír ki új népszavazást, addig pedig igyekszik engedményeket kicsikarni a tagállamokból, az ír közvéleményt leginkább érdeklő és nyugtalanító kérdésekben. Így Dublin további garanciákat kaphatna arra, hogy megőrizheti szuverenitást a biztonságpolitikában, adóügyekben és nem kell változtatnia az ország szigorú abortusz-ellenes politikáján sem.