Folytatódik a görög kompok tengerészeinek sztrájkja

Meghosszabbították sztrájkjukat szombaton a görög tengerészek, akik az ország több száz szigetét összekötő kompokat üzemeltetik. A keddig tartó újabb munkabeszüntetés oka, hogy új kollektív szerződést akarnak a munkaadókkal.

Eredetileg úgy volt, hogy a héten kedden kezdődött sztrájk 24 órás lesz, a szakszervezet azonban úgy döntött, hogy kiterjeszti a munkabeszüntetést a hét végéig, mivel a kompok tulajdonosai visszautasították a javasolt megbeszéléseket a munkahelyek védelméről.

A 20 ezer tagot számláló görög Tengerész Szövetség, a munkavállalók szakszervezete azt közölte, hogy amíg nincs megfelelő egyezség, addig marad a sztrájk, amely évek óta a leghosszabb a görög kompközlekedésben.

A kikötői hatóságok szerint a sztrájk nem érinti a nemzetközi hajózást, így például az Olaszország felé tartó kompokat. Viszont komoly csapást mér a gazdaságra. Krétáról például nem tudják termékeiket elvinni a helyi gazdák, hogy értékesítsék azokat, mivel a kompokon kívül nincs más lehetőségük az áruszállításra.