Friss hírek

2009.08.26. 09:51

KSH: A szállítási ágazatokban is csökkent a forgalom

<p>Visszaesett a forgalom az áruszállítás és a személyszállítás területén is az elmúlt fél évben - derül ki a KSH jelentésébõl. A szállított áruk tömege 13, kilométerben mért teljesítménye pedig 12 százalékkal esett vissza az elõzõ éves adatokhoz képest. A helyközi személyszállításban 7 százalékkal kevesebb volt az utas, akik átlagosan 4 százalékkal rövidebb utat tettek meg. A Magyarországon elsõ alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma alig fele az egy évvel korábbinál, vagyis 46 ezer.</p>

Valamennyi áruszállítási ágazatban csökkent a teljesítmény. A közúti áruszállítás elsõ félévi visszaesése a belföldi szállítás 12 százalékos csökkenésének következménye. Árutonna-kilométerben mérve a teljesítmény belföldi viszonylatban 5, nemzetközi szinten pedig 8 százalékkal esett vissza. A vasúti áruszállítás forgalma és összteljesítménye 19, illetve 26 százalékkal csökkent. A második negyedévben volt némi növekedés az autópálya-beruházások miatt, de ez nem tudta ellensúlyozni a nagyarányú visszaesést. A belvízi áruszállításban az összes áruból 12 százalék hajózott magyar lobogó alatt, amit meghaladtak a román, német, ukrán, bolgár és osztrák felségjelû hajók. A Budapest-Ferihegy repülõtér 24,4 ezer tonna forgalmat bonyolított, ami 27 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál.

A szállított utasok számát tekintve a legjelentõsebb forgalom az autóbuszokon volt, ami 79 százalékot jelent. A nemzetközi szállításban 62 százalékos a légi közlekedés részesedése, a vasút 24, az autóbusz pedig 14 százalékos hányadot képvisel. A Budapest-Ferihegy repülõtér 63 országgal bonyolított utasforgalmat, ami 3,58 millió utast jelent. Ez 9 százalékkal kevesebb, mint az elõzõ év azonos idõszakában. A járatok száma is 8 százalékkal csökkent, vagyis 53 ezer gép szállt fel, illetve le.

A közúti gépjármûvek száma 3,7 millió volt 2009. június 30-án, ebbõl 3,1 millió személygépkocsi. A gyarapodás üteme évrõl évre lassul, és továbbra is magas a gépjármûvek átlagéletkora. Ez a személygépkocsiknál csaknem 11, az autóbuszoknál 13 év. Az elsõ alkalommal forgalomba helyezett, vagyis az új, illetve az importból származó használt jármûvek száma 46 ezer volt, ami 51 százalékkal kevesebb, mint tavaly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!