Folytatódik a „Bartók+Párizs” zenetörténeti sorozat

Miskolc – A „Bartók+Párizs 2007” Miskolci Nemzetközi Operafesztivál előkészítéseként folytatódik a népszerűsítő zenetörténeti sorozat április 12-én csütörtökön, 17 órakor a Miskolci Galéria Kondor-termében.

A sorozat a fesztiválon felcsendülő zeneműveket és szerzőiket ismerteti meg a közönséggel neves zenetudósok közreműködésével. Ez alkalommal Baranyi Ferenc költő, az opera-műfaj nagy rajongója tart előadást a francia romantikus operáról.

Az idei miskolci operafesztiváltBartók + Párizs” címmel rendezik meg, melyen a francia operairodalom remekeit és különlegességeit világhírű előadóművészek tolmácsolásában kínálják a közönségnek. A zenebarátok Lully, Rameau, Charpentier, Massenet, Gounod, Halévy, Offenbach, valamint Debussy, Fauré, Honegger, Poulenc színpadi és zenekari művei között válogathatnak.

Talán Franciaországban sem szokványos olyan összefoglaló programsorozatot adni a francia operairodalomból, mint amilyenre 2007-ben a “Bartók + Párizs” vállalkozik. A Moliére-kortárs Lullytól a Bartók-kortárs Poulenc-ig mintegy kétszáz évet ölel át a június 13-24. közötti zajló fesztivál zenei programja.

A műsor összeállítása tükrözi a miskolci operafesztiválnak azt a törekvését, hogy hiánypótló szerepet töltsön be a hazai zenés kőszínházak kínálatban. Így a tizenkét napos rendezvénysorozaton szerepelnek majd a nagyközönség körében népszerű darabok, kevésbé ismert és Magyarországon még nem játszott operák.

Baranyi Ferenc a sorozat 2. részében Massenet, Gounod, Halévy és Offenbach műveit mutatja be a közönségnek csütörtökön délután 5 órátóla Miskolci Galériában.