Folytatják a sérültek kimenekítését Haitiból

Az Egyesült Államok ismét elindítja a kritikus sebesülteket szállító repülõjáratokat az amerikai kórházakba – ígérte vasárnap, késõ esti közleményében a Fehér Ház. A sérültek evakuálását 4 nappal korábban függesztették fel, az amerikai védelmi minisztérium szerint azért, mert finanszírozási viták merültek fel.

A Haitiból kimenekített kritikus sebesültek, köztük a gerinc-, és égési sérültek többségét Floridába szállították az amerikai gépekkel. Az amerikai állam kormányzója, Charlie Crist január 27-én szövetségi segítséget kért, miután állítása szerint megteltek a kórházaik. Ezután az amerikai hatóságok felfüggesztették a kritikus sebesültek légi evakuálását.

“A repülõjáratok a következõ 12 órában folytatódnak” – olvasható Tommy Vietor, a Fehér Ház szóvivõjének közleményében.

Haitiben a január 12-i, Richter-skála szerinti 7-es erõsségû földrengés következtében 170 ezer ember halt meg, a sérültek száma pedig eléri a 200 ezret – az AFP hétfõi adatai szerint. A francia hírügynökség szerint a rengések miatt több mint egy millióan váltak hajléktalanná.

Az amerikai védelmi minisztérium adatai szerint 20 ezer katonát, és 23 hajót, köztük egy kórházhajót vezényeltek a természeti csapás sújtotta karibi államba – ahol eddig már 23 ezer sérültet kezeltek.