Folytatják a Dobó-kutatást

Alapítványi segítséggel folytatódhat az egri várvédő, Dobó István maradványainak feltárása Dobóruszkán. A felvidéki település 15 millió forintot kapott a további kutatásra. Ez az összeg elég lehet arra, hogy befejezzék az ásatásokat és DNS-vizsgálattal bebizonyítsák, hogy valóban az egri várvédő csontjait találták meg. Tavaly anyagi gondok miatt nem tudták folytatni a feltárást, a kassai műemlékvédelmi hivatal pedig szakmai okokra hivatkozva nem járult hozzá a további kutatáshoz.

Néhány hónapja találtak egy csontvázat, amely egy idősebb férfié lehetett. Az ásatás vezetője szerint a Dobó család tagja, akár Dobó István is lehet. Akkor pénzhiány miatt, a feltárás utolsó szakaszában leállították az ásatást. Most azonban alapítványi segítséggel újra elkezdhetik a munkát a dobóruszkai római katolikus templom kriptájában.

Lakatos László ásatásvezető elmondta: kisebb próbajáratot alakítottak ki, amely igazolta azt az elképzelésüket, hogy a szentélyt akár a Dobó család is használhatta temetkezési helyként, mert emberi maradványokra bukkantak a mélyben.

Fodor László régész szerint a 15-16 századi csontdarabokat alaposan meg kell vizsgálni, hogy bebizonyosodjon, valóban az egri várvédő maradványait találták meg. Ehhez DNS-vizsgálatra is szükség lesz. A régész szerint nem lesz nehéz az azonosságot vagy a különbözőséget bizonyítani, mert egy 72 évs férfit kell keresni és Dobó Istvánról tudni lehet azt is, hogy köszvényes volt.

Egerben minden évben ezrek keresik fel az egykori hős síremlékét. A tervek szerint az ásatások befejezése után,Dobóruszkán is emlékhelyet alakítanak majd ki.