Folytatják a 2-es metró felújítását – újra jának júniustól a pótlóbuszok

Idén azokat az állomásokat is felújítják a 2-es metró vonalán, amelyeket eddig nem hoztak rendbe. Üvegpiramist építenek a Stadionok megálló fölé, a Pillangó utcai és az Örs vezér téri végállomást teljesen átépítik. Bizonyos szakaszokon szigetelik az alagutat, és kicserélik a vágányokat. Júniustól újra pótlóbuszok viszik az utasokat, majd augusztus 20-ától áll helyre a rend a piros metró vonalán – hangzott el a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV)szerdai sajtótájékoztatóján.

A kettes metró felújításához 2003-ban kezdtek hozzá, a teljes program nettó 43 milliárd forintba kerül. A 11 állomásból eddig nyolcat építettek át; nagyrészt a vágányokat is kicserélték már, és szigetelték az alagutat. A Deák téri megállót tavaly nyáron hozták rendbe, de ott ősszel és tavasszal is dolgoztak még: 400 méteren úgynevezett mélyszivárgót építettek, kicserélték a síneket, szigetelték az alagutat és új vágánykitérőt építettek, mert a régi már 36 éves volt. Ez körülbelül 800 millió forintba került, és azért nem nyáron végezték el, mert a Deák teret nem tudták teljesen kikapcsolni a forgalomból.

A nyári felújításnak két üteme lesz. Az első június 8-tól július 6-ig tart, ekkor az Örs vezér tere és a Keleti pályaudvar között járnak majd pótlóbuszok, a Déli és Keleti pályaudvar között marad a metró. Július 7-től augusztus 19-ig az Örs vezér tere és a Deák tér között lesznek pótlóbuszok. A felújítást 2008-ban fejezik be, de akkor már nem áll le a metró, az utasok alig érzékelnek majd valamit a munkából.

Akárcsak az elmúlt években, idén is teljes felújítást végeznek a három utolsó megállón: kicserélik az elektromos, a szellőző rendszert, a biztosító berendezéseket, megújulnak az utasterek és az utastájékoztatás is. 2007-ben körülbelül 11 milliárdot fordítanak a kettes metró rekonstrukciójára – mondta Molnár Gábor, a BKV főmérnöke.

A Stadionok állomás bejáratához a tervek szerint üvegpiramist építenek. Mivel a Pillangó utcai állomás már a felszínen van, üvegtetővel fedik ott le a peronokat, kicserélik az épület üvegtábláit és liftet is beszerelnek. Az Örs vezér terén szintén üvegtetőt húznak az állomás felé, amely egészen az aluljáróig ér majd.

A korábbi ígéretek szerint a piros metrón az elöregedett kocsikat is lecserélik, az új járművek várhatóan 2008-2009-ben érkeznek meg. Fogadásukhoz hamarosan átépítik a Fejér úti járműtelepet – tette hozzá a főmérnök.Sporthírek