Magyarország

2013.01.23. 14:44

Fidesz: régi adósságot törlesztettek a kommunizmus áldozatainak járó juttatások emelésével

Budapest, 2013. január 23., szerda (MTI) - A Fidesz-frakció üdvözli a kormány azon intézkedését, amelynek értelmében 2013. január 1-jével 50 százalékkal emelkedik a kommunizmus áldozatainak juttatása.

Budapest, 2013. január 23., szerda (MTI) - A Fidesz-frakció üdvözli a kormány azon intézkedését, amelynek értelmében 2013. január 1-jével 50 százalékkal emelkedik a kommunizmus áldozatainak juttatása.Wittner Mária, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében kiemelte: régi nagy adósságukat törlesztették ezzel.

"Az áldozatokat szenvedéseikért kárpótolni ugyan nem tudjuk, de a kormány ezzel a lépéssel megbecsülését és tiszteletét fejezi ki a kommunizmus áldozatai felé" - fogalmazott a fideszes politikus.

Január elsejével ötven százalékkal emelkedik az egyes, tartós időtartamú szabadságelvonást jogtalanul elszenvedettek - a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcoltak, a rendőrhatósági őrizet mellett munkatáborban fogva tartottak, az 1956-os forradalomban részt vevők, valamint az 1945 és 1963 közötti koncepciós perek elítéltjei - juttatása. Az erről szóló határozat a keddi Magyar Közlönyben jelent meg.

A Kormányzati Információs Központ ezzel kapcsolatos, az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben azt írta: a mindenkori magyar kormánynak kötelessége mindent megtenni annak érdekében, hogy a történelem sötét időszakának tragikus következményeit feltárja, és annak túlélőiről méltó módon gondoskodjon.

Közölték, hogy 2014-ben további 50 százalékkal emelkedik az érintettek juttatása a 2012. évben folyósított életjáradék-alapot figyelembe véve.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!