Folyamatosan nő a methamphetamine használat Ázsiában

Ázsiában folyamatosan növekszik a szintetikus methamphetamine drog használata, áll az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) kedden nyilvánosságra hozott jelentésében. Miközben a meth használat nő, az úgynevezett Arany Háromszögben szinte teljesen sikerült visszaszorítani az ópiumtermelést.

2006-ban negyven millió pirula methamphetamint – egyfajta izgatószert, amihez könnyű hozzászokni – fogtak el a hatóságok Ázsiában: negyven százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ezen kívül nyolc tonna nagy tisztaságú kristály-meth akadt a rendőrök hálójába, ez húsz százalékos növekedést jelent.

A UNODC regionális igazgatója elmondta: a meth iránti kereslet növekedését az is jól mutatja, hogy jóval több és nagyobb droglaboratóriumokat találtak a hatóságok, mint eddig bármikor. Ezek közül sokan exportra termelnek, mondta el Jeremy Dougles. 2006-ban Malajziában rajtaütöttek a világ legnagyobb laboratóriumán, ahol ipari mértékben gyártották a drogot.

A methamphetamin használata az ázsiai országokban a legelterjedtebb, de a drog népszerűsége folyamatosan nő a nyugati országokban is. A főleg kínai laboratóriumokból származó nagy tisztaságú kristály-meth (shabu) ára az Egyesült Államokban többszöröse a kokainénak, és folyamatosan egyre többen próbálják ki a szintetikus kábítószert.

Az ENSZ jelentés megjegyzi, hogy az utóbbi évtizedben végrehajtott intézkedéseknek köszönhetően szinte teljesen sikerült megszüntetni az ópiumtermelést az úgynevezett Arany Háromszögben, ahol egy időben a legtöbbet állították elő a heroin alapanyagából.