Folyamatosan nő a kórház hiánya

Folyamatosan nő a kórház hiánya
Sátoraljaújhely- Havonta 30-40 millió forinttal csökkent a bevétele az elmúlt időszakban a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórháznak.

Az elmúlt évben megváltoztatott kórházfinanszírozás rendkívüli mértékben hátrányosan érintette az önkormányzat által fenntartott sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházat – tudatta a sátoraljaújhelyi képviselõtestület ülésén dr. Antal Gabriella, a kórház igazgató-fõorvosa, aki elmondta, a kórház az elmúlt év harmadik negyedévétõl átlagosan havonta 30-40 millió forinttal kap kevesebb pénzt a korábbi idõszakhoz képest. Ez a bevétel mintegy 25 százalékos csökkenését jelenti. Dr. Antal Gabriella a beszámolóban elmondta, a 650 eddigi kórházi dolgozó közül hetvenöt alkalmazottól kellett megválniuk az elmúlt hetekben, amely leginkább a szakdolgozói állományt érintette. Ezért, hogy a betegellátás minõsége ne csökkenjen, kórházi osztályokat vontak össze

Levelek az Agorán

– Valóban nagyon nagy a baj, és a kormányzati intézkedésekbõl semmilyen pozitív beavatkozásra nem lehet következtetni – írta a Zemplén Agora levelezõ fórumra dr. Antal Gabriella, a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház igazgató-fõorvosa. – Fontosnak tartom, hogy a közvélemény a helyzetrõl korrekt tájékoztatást kapjon, s a betegek legyenek maguk azok, akik hallatni tudják a hangjukat. Az õ szavukra talán a kormányzat elhiszi, hogy mi a valóságos helyzet! Sajnos nekünk, egészségügyi szolgáltatóknak, a minket képviselõ Kórházszövetségnek és az orvosokat képviselõ Orvosi Kamarának a folyamatos jelzéseit a szaktárca nem veszi komolyan, mivel elfogultnak tekintenek bennünket. Ez természetesen részben igaz, hiszen a saját nehézségeinkrõl van szó, de ez nemcsak az intézményeink problémája, hanem a betegek veszélyeztetését is jelenti, s ez már tényleg nagyon nagy baj! Valóban érdemes elgondolkodni, hogy egy olyan intézmény, egy olyan vezetés, amely úrrá tudott lenni az 5 évvel ezelõtti súlyos helyzeten, a kórházat azóta eredményesen vezette, vajon miért nem képes ezt továbbra is megtartani? Szeretném, ha az országgyûlési képviselõk mindent megtennének a betegek és ezen belül a területük intézményeinek biztonsága érdekében.

Új helyzet

Megkérdeztük a szakminisztériumot, milyen módon kívánják finanszírozni a jövõben az úgynevezett súlyponti kórházak zavartalan mûködését, amelyek közé az újhelyi Erzsébet Kórház is tartozik. Megkeresésünkre Kádár Dóra, az Egészségügyi Minisztérium sajtóirodájának munkatársa az alábbi választ küldte: ,,A struktúraátalakítással, és az ágyszámok csökkentésével új helyzet áll elõ az egészségügyi ellátórendszerben. Ez az új helyzet a finanszírozási kérdéseket is érinti, hiszen a régi szabályozások alkalmazása jelentõs forráskiesést okozna, ellehetetlenítve ezzel az intézmények többségének fenntartását. Éppen ezért a tárca új finanszírozási rendszert épít ki, emellett újra meghatározásra kerülnek – az ágyszámok és a területi ellátási kötelezettségek ismeretében – a teljesítményvolumen korlát keretszámai is. Szintén lényeges elem, hogy a súlyponti kórházaknak minden betegség területen ellátási kötelezettségük van, így ennek garantálását – a szakmai feltételek mellett finanszírozási szempontból is – mindenképpen biztosítani kell. Az új, bõvebb funkciók ellátásához természetesen szükséges a kórház mûködésének racionalizálása, de nem maradhatnak el a szükséges fejlesztések sem. Ennek forrásait a tárca tervezni, és biztosítani is fogja.”

Nem tudnak pályázni
A minisztérium sajtóirodájának levelére dr. Antal Gabriella a következõket válaszolta a Zemplén Agora levelezõfórumon:
– Az említett dolgokat elvben, természetesen én is ismerem. Tény viszont, hogy április kevesebb, mint egy hónap múlva lesz! Amit tudunk, az az, hogy körülbelül 10 000-12 000 forinttal lesz több egy súlyszám érték, ami a kórháznak összesen havi 10-11 millió forint többletbevételt jelenthet, szemben a hónapok óta meglévõ 30-40 milliós hiánnyal. Nem tudjuk, mennyire lesz lehetõségünk az aktív kórházi ágyról kiszorult betegeket járóbetegként ellátni, hiszen ott sincs engedélyezett többletkapacitás, s még a mostani sem elég! Hatalmas veszteség van a krónikus ellátáson is, és annak sem ismerjük a tervezett finanszírozását. Ígért a tárca pályázatokat, eddig nem írtak ki olyat, melyre pályázhatnánk. Ígértek havi kiegyenlítést, eddig nem kaptunk ilyet. S ami a leglényegesebb, hogy ha mindenféle pozitív változás április elsején – komolyan – életbe lép, ebbõl pénzt leghamarabb csak júliusban kapunk! A kórház az évek alatt összegyûjtött, létszámleépítéssel megsprórolt tartaléka 2006 novemberében elfogyott, azóta egyre nõ a fedezethiányunk az egyébként visszafogott beszerzések teljesítésére. Talán érthetõ a kétségbeesésünk!