Folyamatosan érkezik a segítség

Gazda László, a megyei közgyűlés elnöke kedden meglátogatta az udvarhelyszéki árvíz sújtotta falvakat, személyesen tájékozódott a kialakult helyzetről és a helyi vezetőkkel tárgyalt a gyors segítség legoptimálisabb módjáról.

Egész napi szervezőmunkájának eredményeképpen arról tájékoztatatott, hogy testvérmegyénkben, a romániai Hargitában 16 települést ért természeti katasztrófa.Ezek közül hétben van kifejezetten drámai állapot: 29 ház teljesen megsemmisült. Az elnök a helyszínen lévő két szabolcsi szakemberrel – Fekete Gyula alezredes, vegyész üzemmérnökkel, Császári Zsolt vegyész technikussal – és Bunta Leventével, a Hargita Megyei Tanács elnökével megállapította: az első feladat a fertőtlenítés és a kármentesítés.

A fertőzésveszély elkerülése érdekében a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnökével egyeztetve, a Borsodchem menedzsmentjének közreműködésével egy kamionnyi 96 százalékos hypórakományt indítottak el.

– Szerdán az Unilever nyírbátori gyárának jóvoltából további 4000 flakon Domestos érkezik az érintett székelyföldi településekre. A következő lépcsőben ezer liter mosószerrel segítenek és Gazda László intézkedett ezer ásott/fúrott kút vízminőségének megállapítására alkalmas gyorsteszt kijuttatásáról is. A székelyudvarhelyi polgármesterrel egyeztettek a további teendőkről is.

Gazda László elmondta: Hargita megyének hat magyar testvérmegyéje van. Magára vállalta annak megszervezését, hogy mindegyikük kiveszi részét az újjáépítésből. Akár úgy is, hogy lakóházakat „örökbe fogadnak”. Ennek költsége megyénként mintegy 30 ezer euró.

Egyébként még vasárnap megérkeztek Székelyudvarhelyre azok a magyar szakemberek, akik részt vesznek a károk felmérésében és a kárelhárításban. Istenes Sándor ezredes elmondta: nem önállóan mentünk székelyföldre, csatlakoztunk a magyar kormány által küldött kontingenshez. Ők műszaki cikkeket, gumicsizmát, élelmiszert, takarót vittek 70 millió forint értékben, mi mintegy félmillió forint értékű fertőtlenítő anyagot. Ezt ők kérték, amikor Gazda László elnök úr, a Megyei Védelmi Bizottság elnöke szombaton beszélt Hargita megye vezetésével. Fekete Gyula alezredes, vegyész üzemmérnök a szabadságát szakította meg, hogy segíthessen, Császári Zsolt vegyész technikussal már végeztek már fertőtlenítést Beregben, a Hernád mentén, a Duna mentén, így kellő gyakorlattal rendelkeznek.

A kivitt készlettel – 1500 liter hypóval és 5 mázsa klórmésszel – beindították a munkát, s fölmérik, milyen anyagok kellenek, mire van szükség. A kis csoport költségeit a megyei közgyűlés magára vállalja.

– Balogh József –