Friss hírek

2009.01.26. 06:55

Arzén a dél-alföldi ivóvízben - év végéig van felmentése Magyarországnak - RTL

<p>Dél-alföldi települések, köztük városok vezetékes ivóvízhasználatát tilthatja be a szakhatóság, mert a csapvíz arzéntartalma túllépi az Európai Unió által megszabott egészségügyi határértéket. Maráczi Gabriella az ÁNTSZ Dél-Alföldi Regionális Intézetének közegészségügyi osztályvezetője az RTL Híradóban hétfő reggel elmondta, hogy 149 településen magas az ivóvíz arzéntartalma, a legrosszabb a helyzet Eperjesen.</p>

Magyarországon jelenleg 50 mikrogramm literenként az arzén egészségügyi határértéke az ivóvízben. Az uniós szabályozás szigorúbb: 10 mikrogramm literenként. Ennek betartása alól év végéig van felmentése Magyarországnak. Ha nem indulnak be az egyébként uniós pénzből támogatott víztisztító programok, vagy nem kap az ország újabb haladékot, nem lesz ivóvízként elfogadható víz az érintett településeken - mondta Maráczi Gabriella.

Az arzén egyébként természetes szennyeződés, más források használatával, speciális tisztítóeljárással, vagy tiszta víz hozzákeverésével lehet csökkenteni a mértékét az ivóvízben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!