Folyamatos a kõolajellátás Magyarország felé

Zavartalan Magyarország kõolajellátása az ukrán-kazah elszámolási vita ellenére is – közölte a Független Hírügynökséggel a szaktárca. Kazahsztán korábban ugyanis leállította az olajexportot a Barátság kõolajvezeték egyik szakaszán Ukrajna felé, Magyarországra azonban Oroszország felõl továbbra is érkezik az energiahordozó.

Kazahsztán az Ukrajnával kialakult kereskedelmi vita miatt állította le az olajexportot a Barátság kõolajvezeték egyik ágán. Ez a vezeték csatlakozik be az Oroszország felõl Magyarországra és Szlovákiába érkezõ vezetékbe. Magyarországra tehát Kazahsztán felõl nem, Oroszország felõl viszont érkezik az olaj. A kiesõ – kazah – mennyiséget pedig más irányból pótolják.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium a Független Hírügynökség kérdésére azt közölte, hogy a MOL-tól kapott tájékoztatás szerint az ukrán-kazah vita miatt kialakult helyzet a magyarországi szállításokat nem veszélyezteti, a vállalat kõolajjal történõ ellátása zavartalan. Magyarország ráadásul felkészült az energiaszállítások esetleges megszakadására: a 90-es évek elején kezdõdött meg a biztonsági kõolaj- és kõolajtermék készletek kialakítása, ez most meghaladja az ország 90 napi átlagos fogyasztását.

Az Ukrajna felõl érkezõ Barátság vezetéken történõ szállítások leállása esetén Magyarország Horvátország felõl, az Adria vezetéken keresztül is ellátható, így a rendelkezésre álló stratégiai tartalékokkal együtt, a Barátság kõolajvezetéken érkezõ szállítások esetleges megszakadásakor sem kell fennakadásokra számítani az ország kõolajellátásában – írta a szakminisztérium.