PR cikk

2019.07.18. 15:04

Így győzheted le az inflációt

Az infláció szó hallatán bizonyára neked is az az első gondolatod, hogy az valamiféle „mumus” a gazdaságban, amitől félni kell. Hiszen tudod, hogy minél nagyobb a pénzromlás mértéke, annál többet kell ugyanannyi áruért fizetned, vagy ugyanannyi pénzből kevesebb terméket tudsz megvenni.

Ezzel együtt az infláció a gazdaságok természetes velejárója, aminek a mértékét rengeteg tényező befolyásolja: a kereslet és a kínálat, de egyéb okok is állhatnak a hátterében. Az viszont jogos elvárás lehet a részedről, hogy szeretnéd az inflációt „legyőzni”, azaz olyan megoldásokat találni, amikkel megőrizheted a pénzed értékét.

Hogy hogyan teheted ezt meg, annak több módja is létezik, amiket most két nagyobb csokorba szedve mutatunk be neked.

Költs el mindent az utolsó fillérig!

Valószínűleg te is érzed ennek a felszólításnak az abszurditását, de létezik egy olyan mentalitás, hogy az a biztos, amit az ember ma megeszik. Akik így gondolkodnak, a pillanatnak élnek, és úgy gondolják, teljesen felesleges félrerakni, mert a pénz idővel úgyis elértéktelenedik.

Ez a tétel igaz is lenne hiperinfláció esetén, amikor napról napra, sőt, akár egyik óráról a másikra veszít a pénz a vásárlóerejéből. Ma Magyarországon viszont 3% körül mozog az infláció, vagyis az a veszély nem fenyeget, hogy holnap kevesebb Túró Rudit tudsz venni a szupermarketben.

Ráadásul az a tapasztalat, hogy sokan kifogásként használják az inflációt a pénzük – gyakran haszontalan – elköltéséhez. Szóval lehetőleg ne kövesd a példájukat, inkább keress „jó helyet” a vagyonodnak.

Fektesd be a pénzed!

Ezzel persze nem találtuk fel a spanyolviaszt, és kézenfekvőnek is tűnik, hogy a pénzed értékét egy okos befektetéssel tudod a legjobban megőrizni. A kérdés csak az, hogy milyen megoldást válassz, ugyanis a lehetőségek tárháza igen széles. Éppen ezért érdemes mérlegelned, hogy mik a céljaid, és az aktuális gazdasági környezetet sem szabad figyelmen kívül hagynod.

Másba kell fektetned a pénzed, például egy válság esetén – ilyenkor szoktak általában aranyat vagy valamilyen egyéb nemesfémet vásárolni –, de a saját élethelyzeted is meghatározó lehet akkor, amikor ki kell választanod a számodra legjobb megoldást.

Tekintsük át röviden, hogy az árupiaci termékek mellett milyen lehetőségek közül is választhatsz:

  • deviza vásárlása;
  • kötvények vásárlása;
  • ingatlanbefektetés;
  • részvények vásárlása.
  • A fentiek közül bármelyik mellett is döntesz, mindig érdemes alaposan utánajárnod az adott befektetési mód előnyeinek és hátrányainak. Vedd figyelembe például, hogy a devizák esetén is van pénzromlás, vagy azt, hogy az ingatlanpiac ciklikus, azaz a boom után mindig jön egy korrekció.

    Ennek ellenére egyáltalán nem kell tartanod a pénzromlástól, mert egy jó befektetési stratégiával megőrizheted, sőt, gyarapíthatod is a pénzed értékét, vagyis akár még hasznot is húzhatsz az inflációból.

    (PR cikk)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!