Foltok a ricsei házfalakon

Akt.:
Deák János mutatja a háza falán a sárfoltokat
Deák János mutatja a háza falán a sárfoltokat - © Fotó: BG
Ricse – A ricsei jegyző szerint már körvonalazódik a megoldás.

Ha Semjén felől érkezünk be Ricsére, egy hosszú egyenes után egy enyhe jobbos kanyar jön. Ott lakik Deák János az egyik házban, és mostanában nincs oka felhőtlen örömre.

A sarat az eső lemossa az út szélére, az autók pedig felcsapják a házak falára.” Deák János

Hatalmas a forgalom

– Az az egyik baj, hogy itt rengeteg autó jár, amióta közel vannak a határátkelők – mondja Deák János. – Nagyon sok külföldi autó jár erre, és fittyet hánynak a sebességkorlátozásra. Még ez sem lenne nagyon nagy baj, de a házammal szemben van egy mezőgazdasági vállalkozónak a telephelye. A vállalkozó és a testvére, amikor állnak ki a munkagépekkel, felhordják a sarat az útra, amelyet a szabályok szerint nekik kellene feltakarítani. A sarat az eső lemossa az út szélére, az autók pedig felcsapják a házam, meg a szomszédos házak falára.

Deák János mutatja a háza falán a sárfoltokat.

– Azt mondta a jegyző, tegyek a kerítésemre nádfonatot – mondja. – Így nem látnék ki az utcára, másrészt ezt a nádat pár nap alatt elhordanák onnan. Hívtam már a hivatalt, a rendőröket, a közútkezelőt, mert nem szeretnék így élni, hogy esősebb időben összecsapják nekem más hibája miatt a házam falát.

Közel a megoldás

Ifj. Iski Károly és a testvére éppen egy gépet szerelnek, amikor beszélgetésbe elegyedünk.

– Igaza van János bácsinak, de meg is beszélhette volna ezt velünk – mondja ifj. Iski Károly. – Valóban, amikor bejövünk a földekről esősebb időben, akkor a nagyobb gépek gumija között ott marad a sáros föld, ami éjszaka megszikkad és amikor reggel kiállunk, akkor az úton lepereg. Igyekszünk feltakarítani, de nem mindig sikerül teljesen. Az is baj, hogy János bácsi felé lejt az úttest, az eső mindent lemos, és ha nagyobb sebességgel mennek arra az autók, a pocsolyából felé fröcskölik a vizet.

– Megoldódni látszik a helyzet – mondja érdeklődésünkre dr. Vitányi Szilvia, Ricse jegyzője. – Mi hivatalból nem járhatunk el, mert nem a miénk az út, hanem a közútkezelőé. Ők voltak is kint, és mondták, ha ilyen még egyszer előfordul és bizonyítható, hogy kinek a hibájából, akkor ők fognak feljelentést tenni. Tavaszig biztos nem fognak mozogni a munkagépek a vállalkozó telephelyén. Az is egy megoldás lehetne, hogy a telephelyen lemossák a gépeket, hogy induláskor ne tudják kivinni a sarat az utcára. Deák János azt kérte tőlünk, legyen egy negyvenes sebességkorlátozó tábla azon az útszakaszon. Ezt a januári testületi ülésen a képviselők elé visszük, és ha megszavazzák a testületi tagok, akkor kezdeményezzük a tábla felállítását.

Bánhegyi Gábor


Kerítéssel együtt állt meg az autó a kertben
Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem elég a forgalomtechnikai szabályozás, a KRESZ szabályait is be kell tartani. Nemrég írtunk arról, hogy a 3-as út mentén lakók állandó félelemben élnek, hiszen hatalmas a forgalom, és nem minden autós közlekedik megfelelő sebességgel. Különösen veszélyes a települések s...

A litván autó Tóth Béláné kertjében landolt
Csobád - Egy litván autó úgy rohant be Erzsike néni kertjébe, hogy még a villanyoszlopot is kidöntötte. Örökös félelemben élnek Csobádon a főutcán lakók, főleg azok, akik a település Forró felőli végén élnek. Itt ugyanis egy forgalomlassító próbálja meg a kamionok, teherautók és személyautók sebe...