Földvásárlásra 18 milliárd forint

A kormány 18 milliárd forint kedvezményes hitelt biztosít földvásárlásra, a hitel felső határa 50 millió forint. Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter bejelentette, hogy a hosszú lejáratú hitelkonstrukció 50 százalékos állami kamattámogatás mellett 3,5 százalékos kamattal vehetô igénybe.

Fizetési moratórium

Az 5-tôl 20 évig terjedô futamidôre felvehetô hitel visszafizetésére 2 év fizetési moratórium van, addig csak a kamatokat kell törleszteni. A Nemzeti Földalap 100 ezer hektár állami földet értékesít a program keretében, a program kamatköltsége 600-800 millió forint.

Egy gazdálkodó maximum 300 hektár földet birtokolhat, és legalább 5 éves gazdálkodói tapasztalattal kell rendelkeznie. Utóbbi feltételtôl a legfeljebb 45 éves gazdálkodók esetében, földhöz jutásuk elôsegítése érdekében eltekintenek. „Nem titkolt része a programnak, hogy a magyar gazdálkodókhoz kerüljön a mostani árakon minél több termôföld, hogy megalapozzák vállalkozási lehetôségeiket“ – utalt Gráf József arra, hogy az unió rendelkezése szerint 7 évig vonatkozik moratórium a külföldiek földvásárlására, amit azonban 3 év múlva felülvizsgálnak.

Földért életjáradék

A földért életjáradék program keretében eddig csaknem 19 ezer szerzôdés született, az életjáradék havi átlagos szintje 31.500 forint. A kormány a program negyedik szakaszát hirdeti meg, amelynek során 7 ezer új jelentkezôre számítanak – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a program technikai feltételei között változtatás történt a „túlkapások“ kezelésére.

Eszerint felülvizsgálják és visszafogják az „irrealitás talaján álló“ kifizetésre kerülô magas összegeket. A program során az államnak felajánlott földeket a gazdálkodóknak kívánják visszajuttatni.