"Földrészek zenéje" – az Amadinda az Új Színházban

Az Amadinda Ütőegyüttes ebben az évadban havonta egyszer zenés utazásra hívja az érdeklődőket az Új Színházba. A csaknem negyedszázada alakult együttes tagjai hónapról-hónapra Ausztrália, Afrika, Amerika, Ázsia és Európa zenéit idézik meg a budapesti teátrum nagyszínpadán. Az Amadinda Ütőegyüttes zenészei először október 19-én délelőtt 11 órára várják az érdeklődőket az Új Színházba – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Naszály György, az intézmény sajtófőnöke.

Az ugandai eredetű hangszerről elnevezett együttes (tagjai – Bojtos Károly, Holló Aurél, Rácz Zoltán, Váczi Zoltán) 1984-es megalakulása óta nem csak a magyar zenei élet egyik fontos szereplője, hanem a nemzetközi fesztiválok állandó vendége is. Koncertjeik műsorán a huszadik századi szerzők ütőhangszerekre írt kompozíciói mellett, korábbi zenetörténeti korszakok vonós-, billentyűs-, fúvósremekműveinek átiratai is szerepelnek. A muzsikusok emellett, Európán kívüli, így afrikai, ázsiai, óceániai tradicionális zenéket is megszólaltatnak fellépéseiken.

Az Amadinda nevéhez számos ősbemutató és magyarországi premier fűződik. Az ütőegyüttes Steve Reichhel, John Cage-dzsel, Eötvös Péterrel is dolgozott együtt. A többek között Liszt-és Kossuth-díjas együttes idén tavasszal megkapta az egyik legrangosabb hazai elismerést – a Bartók-Pásztory-díjat is.

A “Földrészek zenéje” koncertsorozat keretében a szervezők ígérete szerint a kis mütyüröktől az óriás kivájt fadobokig minden hangszer megszólal majd a zenés délelőttökön.

Az első koncert október 19-én vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődik az Új Színházban.Sporthírek