Földrengések Magyarországon

A földrengés az a természeti csapás, amit, sajnos, a mai napig nem tudnak előre jelezni, ezért felkészülni sem lehet rá. A kőzetblokkok mozgásának számításához nagyon pontosan ismernünk kellene a mélyben uralkodó kőzetfeszültségeket – tájékoztatott dr. Tóth László szeizmológus. Cikkeink a máriapócsi földrengésekről [.doc – 10KB]

Ugyanakkor jelenleg csak a felszínen tudjuk mérni megfelelő pontossággal ezeket és sok más, az előrejelzéshez szükséges paramétert. A tudomány mai állása szerint legfeljebb azt tudjuk megbecsülni, hogy egy bizonyos időszakban milyen valószínűséggel fog egy adott méretű rengés kipattanni a vizsgált területen.

Erősebb rengések hazánkban

Szerencsére nálunk a pakisztánihoz hasonló erősségű (magnitúdója 7,6 volt a Richter-skálán) földrengés nem szokott előfordulni, de azért voltak komoly megrázkódtatások: 1911. július 8-án Kecskeméten (5,6), 1925. január 31-én Egerben (5), 1956. január 12-én Dunaharasztiban (5,6) és 1985. augusztus 15-én Berhidán (4,9).

Kisebb földmozgások az idén is előfordultak, legutóbb szeptember 30-án, a Somogy megyei Szólád körzetében (2,5). Hasonló rengés volt március 26-án Marcali környékén (2,6), május 15-én Pápa közelében (3,8). Itt az epicentrum környékén a rengés kisebb riadalmat is okozott, egy-két épületben kisebb károk (falrepedés) is keletkeztek. Pápán másnap is megmozdult a föld (3).

Földmozgások megyénkben

Legutóbb megyénkben 2003. szeptember 10-én Pócspetriben és Máriapócson észleltek enyhe földmozgást (2), majd október 7-én és 11-én ugyancsak Máriapócson volt érzékelhető rengés (2,8). Károk azonban nem keletkezetek az épületekben.

– Györke László –