Földrengés volt Vas megyében

Kisebb földmozgást lehetett érezni szombaton este – fél tíz után néhány perccel – a Vas megyei Répcelak környékén. A földrengés erőssége a Richter-skála szerinti 3-as fokozatú volt. A mozgást az epicentrum környékén az emberek is érezték, károkról azonban nem érkezett jelentés – derül ki a GeoRisk Földrengéskutató Intézet adataiból.

Magyarországon évente 4-5 olyan földrengés van, amelyet az epicentrum környékén érezni lehet, komolyabb károkat azonban nem okoz. Ezek erőssége a Richter-skála szerinti 2,5 és 3-as fokozat között mozog. Jelentősebb károkat okozó földmozgást 15-20 évenként, míg nagyon nagy károkat okozó – a Richter-skála szerinti 5,5-6-os – földrengést csak 40-50 évenként lehet itthon tapasztalni.

Ezenkívül évente 100-120 alkalommal mozog a föld, de ezen rengések erőssége a Richter-skála szerinti 2,5-es szint alatt marad, egy részüket egyáltalán nem lehet érezni – derül ki a GeoRisk Földrengéskutató Intézet adataiból.

Legutóbb szilveszter délután a Pest megyei Gyömrőn volt a Richter-skála szerinti 4,1-es földrengés. A földmozgást Budapest több kerületében és Hatvan környékén is érezni lehetett. Az épületekben megremegtek a csillárok vagy bútorok, néhol megrepedtek a falak is.