Földrengés Kirgizisztánban – 60 halott

Legalább hatvan ember halt meg Kirgizisztánban, miután erős földrengés rázta meg az ország déli, Kínával határos hegyvidékes részét – közölte hétfőn a vészhelyzetekkel foglalkozó kirgiz minisztérium. A Richter-skála szerinti 6,6-es erősségű rengésben nagyjából ötvenen sérültek meg.

A földrengés helyi idő szerint vasárnap este rázta meg a Kirgizisztán déli részén található Alajszkij régiót. A rengésben hatvanan haltak meg, és több mint százan megsérültek – közölte a vészhelyzetekkel foglalkozó kirgiz minsizter. Korábban a minisztérium szóvivője 58 halottról, és nagyjából ötven sérültről számolt be, valamint 120 összedőlt épületről.

A legnagyobb pusztítás a helyvidékes kínai határvidékhez közelében található Nura faluban volt. A vészhelyzetekkel foglalkozó miniszter elmondta, hogy a faluról készült felvételek tanúsága szerint a települést teljesen elpusztította a rengés, és sok a sérült. A távoli, majdnem ezer fős településsel nincsen kommunikációs kapcsolat, és a mentőalakulatok is nehezen tudnak eljutni a faluba.

A rengés a Richter-skála szerint 6,6-es erősségű volt, közölte az Egyesült Államok földtani intézete, megváltoztatva az először jelzett 6,9-es erősséget. A helyi idő szerint este tíz óra előtt pár perccel történt földrengést éjfél után egy 5,1 utórengés rázta meg.