Friss hírek

2010.03.13. 20:09

Börtönbüntetésre ítéltek egy újabb iráni ellenzéki vezetõt

<p>Iránban három év börtönre ítéltek szombaton egy vezetõ reformista politikusnõt, akit a tavalyi elnökválasztást követõ zavargások után fogtak el. A nemzetbiztonság megsértése címén ítélték el az iráni hatóságok. A vitatott, 2009-es elnökválasztások után kitört zavargások miatt több ezer embert vettek õrizetbe az iráni hatóságok. Közülük sokakat bebörtönöztek, másokat szabadon engedtek, és legalább 10 embert halálra ítéltek..</p>

A börtönbüntetésre ítélt nõi ellenzéki politikus, Azar Mansouri az Iráni Iszlám Részvételi Front nevû reformista párt vezetõje. Szeptemberben tartóztatták le az iráni hatóságok azután, hogy keresni kezdték az ellenzéki támogatókat - a vitatott júniusi elnökválasztások után kitört zavargások miatt.

"Azzal vádolták, hogy részt vett a törvényes rend megzavarásában, és rendszerellenes gyûléseken jelent meg, ahol propaganda tevékenységet folytatott a rezsim ellen; valamint, hogy hazugságokat terjesztve, és összeesküvést szõve ártani akart a nemzetbiztonságnak" - mondta ügyvédje a hároméves börtönbüntetésre ítélt nõi ellenzéki vezetõrõl, Azar Mansouriról.

Iránban több jelentõs reformistát és politikai aktivistát ítéltek különbözõ mértékû börtönbüntetésre a közelmúltban. Mindegyiküket azzal vádolták, hogy rendszerellenes zavargásokat szerveztek a tavalyi elnökválasztás után. Az iráni híradások szerint a zavargások ügyében eddig már 10 embert ítéltek halálbüntetésre, míg másokat szabadon engedtek a letartóztatottak közül.

Iránban a 2009. június 12-i elnökválasztás után az ellenzék azt állította, hogy Mahmúd Ahmedinezsádot csalással választották meg újra államfõnek. Ezért napokon át tartó tömegtüntetéseket szerveztek, amelyek gyakran fajultak zavargásokká. A választásokat felügyelõ bizottság, az Õrök Tanácsa korábban elismerte ugyan, hogy történtek visszaélések a voksolás közben, de állításukat késõbb visszavonták. A demonstrációkban és zavargásokban az iráni hatóságok szerint körülbelül négyezer embert vettek õrizetbe. Az erõszakban hivatalos állítás szerint 30-an, az ellenzék adatai szerint csaknem 70-en haltak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!