Földosztás sorsolással

Szeptember elsejétől kezdődik az osztatlan közös földtulajdonok kimérése. Sorsolással döntik majd el, hogy 220 ezer résztulajdonos közül kivel kezdik az osztást, és az 1, 7 millió hektár felparcelázása hol indul.

Így a szerencse dönti el, ki milyen minőségű földhöz jut – mondta az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke szerdai sajtótájékoztatóján. Magda Sándor elmondta azt is, hogy a résztulajdonos közül csak nagyon kevesen jelentkeztek a júniusi határidőig. Az előírásoknak pedig még a jelentkezők közül is csak kevesen, összesen 8290-en, feleltek meg. Sok igénylő birtoklapjával volt gond, és előfordult, hogy több földet kértek, mint amennyi járna.

A földosztásra idén 1,2 milliárd forintot különített el a Földművelésügyi- és Vidékfejlesztési Minisztérium, de Magda Sándor szerint előreláthatóan ennek a kétharmada is elég lesz, mert kevesebb igénylő akadt. Magda Sándor jelezte, hogy a közös tulajdon megszűntetésével kezelhetőbbé válik a parlagfű-probléma, ugyanis tudható lesz, ki nem kaszálta le az adott területen a gyomnövényt.

Letölthető:

  • A témában tartott idei két sajtótájékoztatón elhangzottak [DOC 29 KB]
  • G.B.