Földgáztároló: megfelelő a magyarországi gáztárolók töltöttségi szintje

Budapest, 2015. szeptember 23., szerda (MTI) – A magyarországi tárolók töltöttsége jelenleg megközelíti a 47 százalékot, ami az elmúlt években kialakult fogyasztási igények alapján, és a normál importot figyelembe véve már most elegendő a téli folyamatos ellátás biztosításához – tájékoztatott a Magyar Földgáztároló (MFGT) Zrt. szerdán.

A közlemény szerint a magyar tárolók töltöttsége a szeptember 20-i készletadatok alapján 47 százalékos, ami több mint 2,8 milliárd köbméternyi földgázkészletet jelent.

Az éves felhasználáshoz viszonyítva a magyar tárolói töltöttség 35 százalékos, amely magasnak mondható, ezt ugyanis csak a cseh, szlovák és osztrák töltöttség előzi meg, a többi európai ország fogyasztás-arányosan 15-25 százalékon áll – mutatott rá az MFGT.

Magyarországon két cég üzemeltet földgáztárolókat, amelyek összes tárolókapacitása 6,3 milliárd köbméter. Az abszolút tárolói készletszint, sőt a töltöttségi szint önmagában nem mérvadó, azokat mindig valamihez viszonyítva lehet értelmezni, így például az éves gázfogyasztáshoz – hangsúlyozták a
közleményben.

A földgázfogyasztás Magyarországon az elmúlt években folyamatosan csökkent, 2014-ben kevesebb mint 9 milliárd köbméter fűtőanyagra volt szükségük a magyar felhasználóknak. A jelenlegi ismeretek alapján sem a fogyasztói igények, sem pedig az orosz-ukrán gázszállítási tárgyalások nem indokolják, hogy a kereskedők a tavalyihoz hasonlóan magas földgázkészletet halmozzanak fel a magyarországi földgáztárolókban – jelezte az MFGT.

A földgáz beszerzéséért felelős kereskedők a tárolói készletezés mellett a téli fogyasztáshoz szükséges forrásokat a tél folyamán importból egészítik ki – tették hozzá.

A földgáztároló társaság egész október során folytatja a betárolást a jelenlegi kereskedelmi igények alapján, ami előreláthatólag a hazai készletek növekedését eredményezi.

A Magyar Földgáztároló Zrt. tárolói engedéllyel rendelkező infrastruktúra-üzemeltető, gázkereskedelmet nem folytathat, a földgázkereskedők által betárolásra szánt gázt tárolja. A társaság egyik fő felelőssége a megfelelő műszaki színvonal biztosítása, ennek érdekében folyamatos beruházásokat végez mind a négy földalatti gáztároló üzemén – áll a közleményben.

– MTI –
hirdetés
hirdet�s