Földet a gazdáknak! Elindult a többhetes árveréssorozat…

Akt.:
Földet a gazdáknak! Elindult a többhetes árveréssorozat...
Földet a gazdáknak! Elindult a többhetes árveréssorozat... - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Sok-sok tízezer hektárnyi föld vár magángazdára Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Mint a filmeken. Legtöbbünk a filmvásznon láthatott „igazi” átverést, amikor a részt vevők számokat tartalmazó tárcsákat a magasba emelve licitálnak valamilyen értékes tárgyra egy izgatottan zsongó nagy teremben, szemben ülve a licitbizottsággal.

Csak igazi gazdáknak adják

Kis túlzással persze, ilyen kép fogadott bennünket Miskolcon, a megyei kormányhivatal Dóczy utcai épületében, ahol hivatalosan is kezdetét vette az az árveréssorozat, amely a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fellelhető állami tulajdonban lévő földeknek hivatott meglelni az új tulajdonosát.

Nem egészen ismeretlen már ez a dolog, hiszen néhány másik megyében pár héttel előrébb jár a Földet a gazdáknak! nevet viselő program, amelynek révén helyben lakó, életvitelszerűen földműveléssel foglalkozók juthatnak művelési területhez szerte az országban. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a megyei kormányhivatal egy hónappal ezelőtt tette közzé a mintegy 60 ezer helyrajzi számot tartalmazó „hirdetménycunamit”, amely a megyénkbeli eladó földek adatait tartalmazta. Egy hónappal később, hétfőn pedig kezdetét vette a több héten át tartó árveréssorozat, amely minden hétköznap tart Miskolcon, két helyszínen, a kormányhivatal a már említett Dóczy utcai és Blaskovits utcai épületében.

arveres-05-aj

Demeter Ervin megyei kormánymegbízott érdeklődésünkre elmondta, hogy Borsod-Abaúj-Zemplénben a legtöbb földterület – mintegy 100 tétel – az Edelényi, a legkevesebb – mindössze 4 – a Sátoraljaújhelyi járásban várja reménybeli új tulajdonosát. A kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy a földek „elkótyavetyélését” elkerülendő, a piaci árnál kicsit magasabban állapítják meg a kikiáltási árakat. Aki a legtöbbet ajánlja, azé a föld megvásárlásának joga.

Röpködtek a milliók…

A Dóczy utcai árverésen közepes volt az érdeklődés, sőt olyan is volt, aki kifejezetten csak érdeklődésből jött el, nem akart aktív részese lenni a licitnek. Volt némi bizalmatlanság, a licitálók között nem találtunk senkit, aki névvel vállalva nyilatkozott volna.

Ezúttal a Miskolci Járáshoz tartozó földek kerültek kalapács alá. Egy 3,5 hektáros alsózsolcai külterületi földre egy jelentkező volt, akinek végülis a 4,2 millió forintos kikiáltási árat csak 50 ezerrel kellett megfejelnie. Egy ennél lányegesen nagyobb berzéki területért már verseny alakult ki, így az a 42,2 millió forintos kikiáltási ár helyett 46,4 millió forintért lelt új gazdára.

Szaniszló Bálint


sajtaj-07-aj


Jobbik: a magyar föld átjátszása folyik

A Jobbik – az első árverés megkezdése előtt – Miskolcon is tiltakozott az állami földek eladása ellen. A párt képviselői szerint a jelenlegi földárverés nem szól másról, minthogy „a nemzet vagyonának utolsó tartalékaiból újabb jelentős falatot juttasson a kormány a hozzá hűséges holdudvarhoz” – mondta Egyed Zsolt. A párt országgyűlési képviselője szerint a kormány folyamatosan megszegi ígéreteit: „a fideszes földforgalmi törvény megszavazásakor a kormány legfőbb érve az volt, hogy így külföldi állampolgár nem tud magyar termőföldhöz jutni. Ezzel szemben az igazság az, hogy a jelenleg zajló állami földeladások feltételeinek több mint 200 külföldi állampolgár felel meg, így a Fidesz megkezdte a magyar föld kijátszását a külföldiek és a kupecek kezére. Egyed Zsolt ennek tükrében a következő kérdéseket tette fel: Hogy lesz így demográfiai célprogram? Hogy lesz így szociális földprogram? Hogy lesz így az önkormányzati projektekhez föld? Hogy lesz így föld az értelmes szociális szövetkezeti próbálkozásokra?”
hirdetés


hirdet�s