Földesi-Szabó: nem vagyunk az NBH fedőszerve

Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány betartotta a jogi normákat, nem történt bűncselekmény – ismételték meg már korábban is hangoztatott álláspontjukat a milliárdos csalással gyanúsított szervezet képviselői, Máté János, az Alapítvány által felkért igazságyügyi vámszakértő és Radács Gyula, az Alapítvány kuratóriumi elnökének ügyvédje pénteken. A jogi képviselő szerint a vámnyomozók túllépték a hatásköri szabályokat, ezért panaszt is benyújtott a Legfőbb Ügyészségre.

Az ügyvéd információi szerint a nyomozók jelenleg olyan tanúkihallgatásokat folytatnak, amelyeknek már semmi köze az eredetileg indított eljáráshoz. A vizsgálatot ugyanis csempészet gyanúja miatt indították, a kihallgatások viszont sikkasztásra és csalásra vonatkoznak. Radács Gyula szerint a vámnyomozóknak ehhez nincs joguk.

Az igazságügyi vámszakértő azt mondta: a joszabályok szerint többféleképpen lehet egy alapítványon keresztül szétosztani az adományokat: közvetlenül, vagy az adományokat értékesítve, az ebből befolyt összeget lehet jótékony célra fordítani. Máté János szerint a fő problémát a jogi értelmezés okozhatta.

Földesi-Szabó László, a kuratórium elnöke, akit augusztus elején engedtek ki az előzetes letartóztatásból, szintén részt vett a tájékoztatón. Elmondta: el tudnak számolni a nyomozók által emlegetett 1,4 milliárd forinttal. A Herba-csoport, amelynek bizományosi értékesítésre átadták a Távol-Keletről érkezett élelmiszert épp ennyivel tartozik az alapítványnak. De vélhetően ezt is átutalták volna a szervezetnek, ha a nyomozás miatt nem zárolják a Herba-csoport számláját, ahogy ezt az alapítvány számlájával is megtették. Kérdésre válaszolva az elnök megismételte: az alapítványnak nincs semmilyen kötődése a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz, a szervezet nem a hivatal fedőszerve.

Az Egymásért Egy-Másért alapítvány vezetőjét, Földesi-Szabó Lászlót és az alapítványt támogató Herba-csoport vezetőit még áprilisban fogták el, mert a gyanú szerint 2004 májusa óta összesen 1,4 milliárd forintnyi élelmiszert csempésztek Magyarországra az alapítványon keresztül. A 8500 tonna árut úgy tüntették fel, mintha azt az alapítvány kapta volna, így a vámosok áfa-mentesen kezelték azokat. Később azonban kiderült, hogy az élelmiszert több üzletláncnak eladták.