Földes-bál tinikkel, szülőkkel, öregdiákokkal

Akt.:
A nyitótánc szereplői a szombati Földes-bálon
A nyitótánc szereplői a szombati Földes-bálon - © Fotó: Vajda János
Miskolc – A miskolci gimnázium idei báljában jártunk, ahol megismertük azt a vélekedést is, hogy aki egyszer volt ilyen rendezvényen, nagy valószínűséggel jön majd máskor is. Öregdiák beszélgetőtársunk is megerősítette ezt.

Napjainkban klubok, koncerthelyszínek, diszkók, házibulik, nagy fesztiválok is csábítják a kikapcsolódni vágyó tiniket, de nem volt mindig ilyen széles a szórakozási lehetőségek skálája.

img_3164

Régen ez is másként volt

– Régen az iskolai báloknak nagyobb volt a súlya, elsősorban azért, mert nem volt ennyi egyéb lehetőség az ismerkedésre, táncra, mint napjainkban – hangsúlyozta a Földes Ferenc Gimnázium igazgatója, Veres Pál, akivel szombat este a gimnázium idei, az iskola épületében tartott bálján beszélgettünk.

– A nyolcvanas években még kétezer ember is megfordult az ilyen eseményeken, ma jó, ha négyszáz főt vonz a program. Az elsőbálozók olykor csak a szülők vagy a tanári kar noszogatására jönnek el, de aki egyszer részt vesz a Földes bálon, az függővé válik, és minden évben visszajár – mondja még.

img_3136

Az Edda is innen indult

Így járt dr. Almássy Sándor is, aki 1971-ben érettségizett a Földesben, és ha táncolni nem is nagyon szeretett, zenélni annál inkább.

– Billentyűsként játszottam az iskola hivatalos zenekarában a hőskorban, abban az időben, mikor a szomszéd teremben még az Edda lépett színpadra. Az ős-Edda a Földesből indult, feldolgozásokat játszottak és se Slamovits István, se Pataki Attila nem tartozott még a csapathoz – idézte fel emlékeit Almássy doktor, akinek a Földesbe járó lányai viszont már rég elsajátították a klasszikus társastáncok egész sorát.

Pár éve még élő zenére épült a nyitótánc utáni éjfélig tartó mulatság, ám nem mindig aratott osztatlan sikert az örökzöld slágereket játszó zenekar, így újabban DJ-k adják a talpalávalót, de a lemezlovasok is egykori földesisták.

– Nekem bejön a buli, nem a múlt században vagyunk, nem rázhatjuk ugyanarra, mint nagyapáink – jelentette ki Roland, de véleményét nem osztja mindenki.

Egy tizenkettedikes lány, – akit egyébként a Lévay Gimnáziumba járó barátnői is elkísértek – teljesen kiakadt a számítógépes zene miatt.

img_3203

Tüctüc

– Uncsi a monoton tüctüc zaj. A hangszeres zenét kedveljük, általában a Helynekem koncertjeit látogatjuk – hangsúlyozta a végzős lány.

Volt, amikor megszabták milyen stílus legyen az irányadó, de idén nincs téma, mindenki a hozzá közelálló, de azért alkalomhoz illő ruhába bújt. Van olyan kis hölgy, aki öltözetével a hatvanas éveket idézi, sokan csipkeruhát viselnek, divat a mini, de a legtöbb lány stílusa a kevesebb néha több elvéből indul ki, mert a rövid ruhák is majdnem térdig érnek.

img_3121

Megadva a módját

– Szeretek kiöltözni, nem a ruha teszi az embert, ilyenkor mégis ezerszeresen érzem, hogy ízig-vérig nő vagyok, a jó megjelenés növeli az önbizalmamat – hangsúlyozza Anita, aki szerint az öltönyös fiúk sokkal sármosabbak, mint a sportos ruhát hordó srácok.

Egy fiatal pár pedig itt jött össze két éve az iskolabálon.

Márk és barátnője úgy tervezik, ugyanazon az egyetemen folytatják tanulmányukat, házasságot kötnek és később öreg diákként is együtt érkeznek majd a Földes bálra.

Az igazgatótól azt is megtudtuk: hamarosan az öregdiákok számára is rendeznek táncos eseményt, mert a szombati bál is jól példázza: a Földesből nem lehet kiöregedni, ide sok ­öregdiák is visszajár.

– Juhári Andrea –