Földalatti múzeum Pécsett

Földalatti múzeumban mutatják be az ország legnagyobb római korból fennmaradt épületét Pécsett. A székesegyház mellett álló hétkaréjos ókeresztény sírkápolnát 1938-ban fedezték fel, de akkor a II. világháború kitörése miatt visszatemették a leleteket. Az ásatásokat 2004-ben kezdték el újra. Az 1800 négyzetméteres földalatti múzeumban a most feltárt sírkápolna mellett a korábban felfedezett hat ókeresztény sírkamrát is megtekinthetik a látogatók.

40 tonna üveg, 80 tonna vas, 1500 tonna beton – ennyi anyagot használtak fel és 9 ezer tonna földet termeltek ki az 1800 négyzetméteres föld alatti múzeum megépítéséhez. A 21 méter hosszú, 17 méter széles sírkápolna a legnagyobb római korból fennmaradt épület az országban.

Visy Zsolt, régész szerint sírépület volt, amelynek a szintjét azért nyomták le 2,5-5 méterrel a külső szint alá, hogy kvázi föld alatti teret teremtsenek a beépített sírok számára.

A kápolnát azonban soha nem fejezték be teljesen, így sírok sem voltak benne. A régészek szerint a kora középkorban itt működhetett a székesegyház. A föld feletti falrészeket a tatárjárás alatt lerombolták. A föld alatti falak viszont néhol két méter magasan is megmaradtak. A múzeum folyosóit összekötötték a korábban feltárt hat ókeresztény sírkamrával, így most azok is megtekinthetők a sírkápolnával együtt.

A föld alatti múzeum tetejét hat centiméter vastag üveggel borították, amely akár egy autó súlyát is elbírná. Így akinek csak néhány perce van a múzeum látogatásra, az innen fentről is megtekintheti a hét karéjú sírkápolnát az üvegen keresztül.Sporthírek