Földalatti koncert a leállított részecskegyorsítónál

Egy száztagú walesi férfikórus énekel vasárnap este a leállított hadronütköztetőnél a svájci föld alatti irányítóközpontban. A Morriston Orpheus énekkart a világ legnagyobb tudományos kisérletének walesi projektmenedzsere, Lyn Evans invitálta meg.

A kórus vasárnap reggel terepszemlét tartott a 27 kliométer hosszú föld alatti alagútrendszerben. Mint a kar szóvívője elmondta, esti koncertjük fő motivumait Verdi Nabucco című operájából választották, emellett népdalokat is énekelnek majd, de David Bowie Űrodüsszeáját ezúttal nem válogatták be a repertoárba.

Bár a hadronütköztető jelenleg nem működik, Lyn Evans szerint így is jó hátteret biztosít majd a több mint 50 országból összegyűlt nemzetközi tudós-közönségnek.

Az Európai Nukleáris Kutatószervezet (CERN) fő gépezetét szeptember 19-én állították le egy műszaki hiba miatt és valószínűleg áprilisig nem lesz üzemképes.

A Nagy Hadronütköztető (LHC) az ősrobbanás utáni állapotot kívánja modellezni úgy, hogy csaknem a fény sebességére gyorsít fel atomnál kisebb részecskéket, majd egymásnak ütközteti őket. Az ütközések következtében a másodperc töredékére olyan hőmérsékletek keletkeznek, amelyek 100 ezerszer magasabbak a Napénál.

Az LHC 20 év alatt készült el 3,76 milliárd eurós (900 milliárd forintos) költséggel. Az óriási gépezet létrehozásában több mint 30 ország összesen 5 ezer tudósa és mérnöke vett részt.