Föld Világnapja: több mint 25 ezren szedik majd a szemetet az utaknál

Több mint 25 ezer önkéntes gyűjt majd szemetet az utak mellett szombaton. Az akciót a Magyar Közút Kht. kezdeményezte a Föld Világnapja alkalmából. A vállalat szerint még sosem volt ennyi eldobált szemét és illegális hulladék az utak mellett, mint mostanában – mondta el a Független Hírügynökségnek Házi Katalin, a Magyar Közúthálózat Kht. kommunikációs igazgatója.

A Magyar Közút Kht megyei szervezetei már hónapok óta szervezik az akciót.
Az akció csak egynapos lesz, de a társaság szeretné hagyománnyá tenni a szemétszedést a jövőben – mondta a szóvivő. Szombaton reggel nyolctól délután kettőig a vállalat dolgozói koordinálják majd a gyűjtést és jelölik ki a legszennyezettebb területeket. Szombaton határozzák meg azt is, hogy pontosan mely utak környékét szemétmentesítik az országban. Hozzájuk osztják be az önkénteseket, akik kisebb csoportokban hulladék mentesítik a hazai közutakat. A jelentkezőknek biztosítják a megfelelő felszerelést: a védőmellényt, zsákokat és kesztyűt – fogalmazott a kommunikációs vezető. Az összegyűjtött szemetet a társaság szállítja majd el, ahogy ezt eddig is tették – mondta a kommunikációs vezető.
Azt viszont nem tudta megmondani, hogy ezentúl milyen gyakran lesz hasonló kezdeményezés, mint mondta: gondolkodnak rajta, hogy rendszeresítik a gyűjtést ezentúl.

Eddig minden évben szerveztek már gyűjtést a vállalat megyei igazgatóságai. Viszont a hétvégi kezdeményezés annyiban különbözik a korábbiaktól, hogy most az összes területi szervezet egyszerre mozdul. A világméretű környezetvédelmi akciónap 1970. április 22-én, az Egyesült Államokból indult, társadalmi kezdeményezésként. Akkor 20 millióan hívták fel a figyelmet a talajt, a vizeket és a levegőt mérgező hulladéklerakók, a szennyező ipari üzemek, a fokozódó gépjárműforgalom, a természeti értékek fokozatos eltűnése ellen. Időközben a mozgalom világméretű lett, ahhoz 174 országból 300 millió ember csatlakozott.Sporthírek