Fókuszban az oktatás, a duális képzés

Akt.:
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara újonnan megválasztott elnöksége
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara újonnan megválasztott elnöksége - © Fotó: MKIK, Hatlaczki Balázs
Budapest, Miskolc – Bihall Tamás alelnök, Kovács J. Attila az MKIK elnökségi tagja lett.

Országos tisztújító küldöttgyűlést tartott múlt csütörtökön a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a Parlament Felsőházi termében. A küldöttgyűlés megválasztotta a 40 fős elnökséget, élén dr. Parragh Lászlóval. Az MKIK alelnöke lett Bihall Tamás, a B.-A.-Z. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) elnöke. Elnökségi tag lett – a régió kézműveseinek képviseletében – Kovács J. Attila, a BOKIK alelnöke, emellett az MKIK Etikai Bizottsága tagjának választották Vinnai Jánost, a BOKIK Etikai Bizottságának elnökét.

2018 emblematikus dátum lesz a kamara életében. Bihall Tamás

Következik a felnőttképzés

– A kamara alelnökeként a szakképzést szervezem lassan 20 éve, és most jutottunk abba a fázisba, amikor a duális képzés, és ezzel összefüggésben az oktatás egésze nagyon jó irányba fordult. Ennek az operatív kivitelezése, finomhangolása lesz a következő négy év feladata. Nagyon örülök annak, hogy az eddigi munka utolsó simításait is elvégezhetem a kamara égisze alatt – nyilatkozta lapunknak Bihall Tamás, amikor azt kérdeztük, milyen feladatok várnak rá a következő kamarai ciklusban.

Mint mondta, amikor az oktatásról beszélünk, abba beleértjük a felsőoktatást is, ahol a duális képzés folyamatosan fejlődő folyamat, illetve a felnőttképzést, amit a kamara szeretne a munkaerő-piaci igények irányába terelni.

– Ebben a munkában a kamara felméréseinek, a munkaerő-piaci iránymeghatározásainak kell dominálnia folyamatos minőségbiztosítás mellett, mert az elmúlt időszakban a felnőttképzésben sok volt a felesleges képzés, amelyek nem piacképes tudást adtak és így rosszak voltak az elhelyezkedési mutatók is – hangsúlyozta.

Kiemelte: 2018 emblematikus dátum, fókuszban a budapesti Szakmunkás Európa-bajnokság megrendezésével, és ezzel összefüggésben sok minden a helyére fog kerülni: az iskolarendszer, a gazdaság együttműködése, a minőségi képzés, valamint a szakképzés jelentősége a gyerekek és általában a családok fejében.

– 2020-ig tart a mostani kamarai ciklus, ez egy reális dátum lehet arra, hogy a magyar szakképzést egy végleges kitüntetett helyzetben lássuk – mondta Bihall Tamás.

Szorosabb együttműködés

Ami az elnökség munkáját illeti, a BOKIK cipészvilágbajnok alelnöke is tagja lett az elnökségnek. Bihall Tamás szerint két fő megfelelően fogja reprezentálni megyénk gazdaságát.

– Szeretnénk az eddigieknél is szorosabb együttműködést a BOKIK és az MKIK között, ami hatékonyabb érdekképviseletet jelenthet. Bízom benne, hogy folytatódik az a sikeres kamarai munka, amit a 2012–2016-os években teljesítettünk. Mind helyben, mind országosan erős szakmai csapat jött össze, amelyek alkalmasak lesznek a kihívások és a vállalt feladatok megvalósítására – összegezte.

Kamarai Díjat kaptak

A vezető tisztségviselők megválasztása mellett a kiemelkedően eredményes kamarai és gazdasági területen végzett munkájukért többen kamarai elismerésben részesültek. Megyénkből a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kamarai Díját vette át Rabi József és Tóth József.

Sikeres vállalkozói tevékenységük mellett Rabi József a BOKIK Önkormányzati Szekciója elnökeként, valamint az MKIK kézműipari alelnökeként, míg Tóth József a BOKIK Kézműipari Tagozata elnökeként és kamarai alelnökként végzett eredményes szakmai munkájáért kapta az elismerést.

ÉM-UM