Fókuszban a néptánc

Akt.:
Mezőkövesd – Idén augusztus 3-a és 5-e között rendezik meg a Matyóföldi Folklórfesztivált. A Matyó Népművészeti Egyesület ebben az évben is színes programokkal várja Mezőkövesden a népzenét, néptáncot szeretőket. Berecz Lászlóné, az egyesület elnöke elmondta, minden évben megtartják azokat a programokat, amelyek népszerűek a látogatók körében.

A pénteki programnak a Hadas városrész, ezen belül is a Táncpajta ad majd otthont, ahol 15 órától fesztivál- és kiállításmegnyitót rendeznek. 18 órától a külföldi vendégek közül bemutatkozik a mexikói, a német és a török táncegyüttes. Mexikóból a Guijjaro, Németországból, a testvérváros Bad Salzungeni Werrataller, míg Törökországból a Besik táncegyüttes lép színpadra, akik különleges produkciót fognak bemutatni. 20 órakor a Góbé zenekar világzenei koncertjét láthatják a vendégek, míg a napot a 21 órakor kezdődő táncház fogja zárni.

A fesztivál egyik különlegessége a Budapest Bár koncertje lesz szombaton 20 órától a Kavicsos-tó és Szabadidőparkban: énekel Mező Misi, Tóth Vera és Keleti András.

A vasárnapi program 10 órától folklórműsorral indul a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben, 17 órától pedig a Táncpajtában lesz néptáncos műsor. 18 órakor táncos-zenés kavalkád kezdődik a város főutcáján, a Mátyás király úton, melynek keretében a részt vevő együttesek a Kavicsos-tó és Szabadidőparkig vonulnak majd fel. A Folklórfesztivált a hagyományokhoz híven 19 órától gálaműsor fogja zárni.

Berecz Lászlóné elnök elmondta, hogy hétvégén a szenegáli Camara táncegyüttest is láthatják a vendégek, továbbá a Budapesti Vadrózsák Táncegyüttes, illetve a Tököli Délszláv Nemzetiségi Együttes mellett a matyó, ezen belül természetesen a mezőkövesdi tánccsoportok is fel fognak lépni.

ÉM