Fókuszban a közlekedés

A forgalom biztonsága érdekében több pénzt kell költeni a vasúti pályák fejlesztésére. Néhány hónap múlva a magyar és az ukrán szakemberek napirendre tűzik egy új Tisza-híd építését.

Ilyen és ezekhez hasonlóan fontos témákkal foglalkoztak hétfőn Záhonyban a Közlekedéstudományi Egyesület Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezetének értekezletén.

Beszámolót, bevezető előadást tartott dr. Kádár András, a KTE megyei elnöke. Elmondta: a vasúti törvény meghozatala előtt javaslatokat tehet az egyesület, valamint a Nemzeti Fejlesztési Terv elkészítését is segítheti a szervezet. Tervezik, hogy a szállítmányozók és a veszélyes árukat szállítók új szakcsoportot alakítanak az egyesületben.

A szakcsoportok beszámolójában elhangzott, hogy a közeljövőben közlekedésmeteorológiai értekezletet tartanak Záhonyban. Az egyesület szakcsoportjai több hazai és külföldi szakmai konferencián bővítették ismereteiket. A korszerű biztosító berendezésekről is tartottak előadást, valamint ukrán és szlovák szakemberekkel is tanácskoztak.

A záhonyi művelődési központ falán újabban rendőrségi és közlekedési híreket is közölnek. Egy javaslat: próbavonatot kellene indítani Kínából Záhonyba, hogy kiderüljön, az áru vonattal hamarabb érkezik Európába, mint hajón. Jövőre lesz 60 éve annak, hogy megalakult az átrakókörzet. Ennek megünneplésére is készülnek.

– Kovács Bertalan –