Fókuszban a kerékpáros közlekedés: Háromfordulós KRESZ totó indul Borsodban!

Fókuszban a kerékpáros közlekedés: Háromfordulós KRESZ totó indul Borsodban!
Május második hetében indul útjára a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság, a Megyei Balesetmegelőzési Bizottság és a Borsod Online közös, internetes közlekedésismereti játéka. A három fordulóból álló KRESZ totó elsősorban a kerékpáros közlekedés szabályaira fókuszál.

Egy kerékpárosokról, de mindenkinek szóló KRESZ totó sorozattal igyekszik a rendőrség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében felhívni a figyelmet a kerékpáros közlekedés szabályaira. A vetélkedőt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság, a Megyei Balesetmegelőzési Bizottság és a Borsod Online közösen 4 kategóriában hirdeti meg: férfi, női, gyerek (14 éves korig) és senior (50 éves kortól) kategóriában. A KRESZ totóra a “fogadók” 2012. május 7-től kezdődően tehetik meg tétjeiket a Borsod Online internetes felületén. A totók kitöltését követően a kategóriák első 3 helyezettjeit a szervezők meginvitálják egy gyakorlati versenyre is a miskolci KRESZ-parkba, ahol ügyességi, valamint szabályossági feladatokat kell majd teljesíteni a résztvevőknek. (Ha holtverseny alakulna ki a totók kitöltését követően, akkor a megadott válaszok minél korábbi leadási ideje a mérvadó.) 

KRESZ totó menetrend:

2012. május 07-ei és 14-ei hét: KRESZ totó – 1. forduló

május 21-ei és 28-ai hét: KRESZ totó – 2. forduló

június 04-ei és 11-ei hét: KRESZ totó – 3. forduló

június 15.(péntek): tesztlapok zárása, értékelés

június 21. (csütörtök): ügyességi és szabályossági verseny, eredményhirdetés

A KRESZ totó nyertesek díjait a B.-A.-Z. Megyei Balesetmegelőzési Bizottság és a Borsod Online ajánlotta fel.

A nyeremények sajtó nyilvános átadására előre láthatóan 2011. június 21-én (csütörtökön) ünnepélyes keretek között, az ügyességi és szabályossági verseny t követően kerül majd sor.

A szervezők várakozásai szerint a KRESZ totóval nemcsak a későbbi díjazottak nyernek majd, hanem azok is akik újra felfrissítették közlekedéssel kapcsolatos ismereteiket.

Jó szórakozást, eredményes versenyzést és balesetmentes közlekedést kívánunk!

Információs háttér:

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2012. első negyedévének statisztikáját tekintve a személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek száma kedvezően alakult, sikerült megtartani a javuló és kedvező tendenciákat. Az említett időszakban összességében 13 %-os balesetszám csökkenés mellett 16 %-kal kevesebben sérültek meg a megye útjain. A balesetek során az egy évvel korábbi adatokhoz képest 43 %-kal kevesebb halálos kimenetelű baleset történt, az ittasan okozott balesetek száma pedig 13 %-kal csökkent. Sajnálatos azonban, hogy 40 %-os emelkedés mutatkozik a kerékpárosok által előidézett balesetek terén. Az elmúlt évben a kitűzött céloknak megfelelően a rendőrség kiemelt figyelmet fordított a kerékpárosok közlekedésének ellenőrzésére, valamint a közlekedési kultúrájuk javítására. 

Az adatok azonban azt mutatják, hogy a jövőre nézve változatlanul indokolt és szükséges feladat a közlekedésben résztvevők ezen rétegeinek további fokozott sorozatszerű ellenőrzése, testi épségüknek megóvása, és szabályos közlekedésük elősegítése érdekében. A kerékpárosok fokozottabb védelmét szem előtt tartva, az általuk okozott, illetve elszenvedett balesetek megelőzése, és a határozott szankcionálásuk érdekében a kerékpárosok fokozott ellenőrzése elsődleges feladat a „borsodi rendőröknek” a megye egész területén, 2012. május hónapban. Emellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a Megyei Balesetmegelőzési Bizottsággal és a Borsod Online-al közösen egy kerékpárosokról, de mindenkinek szóló KRESZ totó sorozattal igyekszik felhívni a figyelmet a kerékpáros közlekedés szabályaira. 

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda.