"Fokozzák a biztonságot" az oroszok Dél-Oszétiában

A 11 halálos áldozattal járó pénteki pokolgépes merénylet után az orosz elnök elrendelte, hogy csapataik “fokozzák a biztonságot” Dél-Oszétiában. Moszkva szerint lehet, hogy a robbantás a grúz titkosszolgálat műve. Tbiliszi ugyanakkor hevesen cáfolta, hogy köze lenne a mészárláshoz, és az oroszokat vádolják.

A Kreml szombati közleménye szerint Dmitrij Medvegyev orosz elnök alapos vizsgálatot rendelt el a pénteki, Dél-Oszétiában történt terrorakció ügyében. A elnök arra utasította a térségben állomásozó erőket, hogy fokozzák a békefenntartók és a civilek biztonságát, és “tegyenek meg minden szükséges lépést, hogy megvédjék őket a bűncselekményektől”.

Moszkva szerint vizsgálják a “grúz titkosszolgálat esetleges felelősségét”, ugyanakkor Tbiliszi kategórikusan elutasította a gyanúsítgatást, sőt, azt állította, hogy az oroszok robbantottak, hogy ezzel próbálják igazolni a megszállást.

A hivatalosan Grúziához tartozó, de az orosz hadsereg felügyelete alatt álló Dél-Oszétiában pénteken egy orosz katonai bázison robbant fel egy autóba rejtett bomba. A járművet állítólag egy faluban kobozták el az orosz katonák, és szállították saját táborukba. Az oroszok szerint a “csalit” távirányítással robbantották fel. A detonációban nyolc orosz katona – köztük egy ezredes – valamint három civil vesztette életét a szombati jelentések szerint.