Fokozottan védik a gemenci vadállományt

A hosszan tartó fagy és a havazás miatt emelt adagú takarmányt biztosít a Gemenci Erdõ- és Vadgazdaság Zrt. az erdei állatok számára – tudta meg a Független Hírügynökség Baricz Árpádtól, a társaság kommunikációs szakértõjétõl. Gemencben a korábbi kétnapi étkeztetés helyett naponta adnak enni a vadaknak.

Európa legnagyobb ártéri erdejében folyamatos, rendszeres a vadetetés, azonban a nagy fagyok beálltával az eddigi kétnaponkéntit felváltották napi etetésre, sõt a nádasokra, mezõgazdasági területekre, erdõfoltokra is kiterjesztették a takarmányozást. A hideg idõ miatt egyre több takarmány szükséges a gemenci vadállomány jó kondíciójának megtartásához. A takarmányt a vadászok lovas fogattal vagy éppen traktorral viszik a vadetetõkhöz.

A szarvasok és az õzek nehezen találnak természetes takarmányt, ezért a vadászoknak szakszerûen kell pótolniuk a szálastakarmányt. A nagyvadak fõleg lucerna szénát és almatörkölyt kapnak. Az apróvadak sem maradnak ki a gondos és rendszeres etetésbõl. A nyulak, a fácánok és a foglyok szemes takarmányt, fõleg kukoricát kapnak.

Külön figyelmet fordít a Gemenc Zrt. arra, hogy a fakitermelés ütemezésekor a téli idõszakban elsõsorban a nemes nyár, a fehérnyár és fûz állományok termelését végezzék, mert ezek ágainak kérge a szarvasok számára nagyon fontos takarmány, fõleg jelentõs vitamin és nyomelem tartalma miatt.

A tervszerû vadetetés mellett, a könnyebb megközelíthetõség érdekében, folyamatosan hómentesíti a vadetetõk környékét és a hozzájuk vezetõ utakat az erdõgazdaság. Ilyenkor rendszeresen összetörik az etetõ környéki jégpáncélt, így megelõzik azt, hogy a szarvasok, õzek az élesre fagyott jégben elvágják a lábukat.

Ugyancsak a téli vadgazdálkodás része az állatállomány gyarapodásának elõsegítése. Idén hamarabb ellettek a vaddisznó kocák, ezért a szakemberek nagyon figyelnek arra, hogy a lehetõ legnagyobb nyugalmat biztosítsák a vadállomány számára, amely ilyenkor a vackokban ápolja utódjait.