Fokozottan készül a rendőrség a röszkei erős forgalomra

Az elkövetkező hetekben már nem csak az országból kilépők, hanem a beutazók is számíthatnak majd kisebb-nagyobb torlódásokra a röszkei autópálya határátkelőn a rendőrség számításai szerint. Így igyekeznek majd időben értesíteni mindenkit az esetleges dugókról, illetve több fórumon próbálják majd más átkelőkhöz irányítani az autósokat. A legutóbbi tájékoztatás szerint jelenleg két órát kell vesztegelniük a Szerbia felé igyekvőknek a határnál.

Az elmúlt hetekben hétvégenként folyamatosan alakult ki kisebb-nagyobb dugó a Nyugat-Európából szabadságra hazatérő török és szerb vendégmunkások miatt a röszkei átkelőnél. Gyakran több órát kellett várni az autósoknak, múlt szombaton pedig kilométeres kocsisorok és hatórás várakozási idő alakult ki. Csak az elmúlt hétvégén 150 ezer ember hagyta el az országot a röszkei autópálya átkelőnél.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság arra számít, hogy az elkövetkező időszakban nemcsak a kilépő, hanem a belépő oldalon is torlódások alakulhatnak ki. Ezért szórólapokat készítettek, amelyen inkább a tompai átkelőt javasolják, térképpel együtt. A több ezernyi papírt magyar, angol, német és szerb nyelven is kinyomtatták és az M5-ös autópálya benzinkútjain, pihenőin osztják szét, illetve a határátlépőknek is adnak belőle.

Emellett az autópálya kezelőjének azt javasolták, hogy mobil WC-ket és szemétgyűjtőket tegyenek ki a határ közelében, valamint hogy az esetleges torlódásokról a sztráda digitális tábláin is tájékoztassák az autósokat.

A rendőrség csütörtök délelőtti tájékoztatása szerint az átkelőnél kétórás várakozással kell számolniuk a Szerbia felé igyekvőknek.