Friss hírek

2010.10.07. 21:04

Felfüggesztették a hevesen ellenzett Stuttgart21 munkálatait

<p>A tiltakozásokat kiváltó stuttgarti vasút - és városrendezési terv eddig folytatott összes munkálatát felfüggesztették decemberig, hogy utat nyissanak a tárgyalásoknak az ellenzőkkel - közölte csütörtökön a regionális kormány közvetítője. A projekt ellenzői követelték a felfüggesztést, ellenkező esetben további tömegdemonstrációkat helyzetek kilátásba.</p>

A szerdán kinevezett közvetítő, Heiner Geissler a jobboldali német kormány vezető pártájnak, a CDU-nak a tagja. Geissler azt mondta, hogy a tárgyalások a jövő héten kezdődnek, és "karácsonyig eredményt kell hozniuk". Geissler azt is elmondta, hogy a munkálatok felfüggesztésével egyetértett a német vasúttársaság, a Deutsche Bahn és a tartományi kormány kereszténydemokrata miniszterelnöke, Stefan Mappus.

Baden-Württemberg hatóságai kedden jelentették be, hogy ideiglenesen leállítják a fák kivágását és a régi főpályaudvar bontását. Az 1990-es években elfogadott Stuttgart21 nevű programban átalakítanák a főpályaudvart. Az 1922-ben épült pályaudvar két szárnyát lebontanák, a síneket a föld alá süllyesztenék, expressz- és szupergyors vonatok haladnának át rajta, megkönnyítve a Stuttgart környékéről ingázók utazását és a Párizs-Prága-Budapest gyorsvasút megépülését. A pályaudvar helyét befüvesítenék, és közparkot hoznának létre rajta. Mindez hét milliárd euróba kerülne a jelenlegi számítások szerint.

A terv ellen többször volt tüntetés, de mindig békés. A múlt csütörtökön azonban változott a helyzet. A rendőrség vízágyúkkal és könnygázzal oszlatta szét a tömeget, gyerekeket, nőket és időseket sem kímélve. A rendőrök szerint üvegpalackokkal dobálták meg őket, ezért léptek fel keményen. Több mint 100-an megsérültek, köztük egy Dietrich Wagner nevű férfi, aki a fél szemére megvakult a vízsugártól. Wagner perelni fog, a stuttgarti rendőrfőnök pedig azt mondta, hogy jogszerűen léptek fel, és ennyi erőszak belefér a békés tömegoszlatásba.

A tiltakozók szerint a helyiek nagy többsége ellenzi a Stuttgart21-et, amely sokkal többe fog kerülni az adófizetőknek, mint azt állítják a tervezők. Az ellenzők szerint a projekt veszélyeket is rejt magában, ráadásul alig vagy semmit sem fog gyorsítani a vonatközlekedésen. Az ellenzőkhöz csatlakozott környezetvédők szerint több száz fát pusztítanak el az átalakítás során, a városvédők pedig a muzeális értékű főpályaudvart sajnálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!